Колонка

„Страстта“ на Джанет Уинтерсън

Илюстрация към „Страстта“


Колонката на Дарина Желева. Къде още можете да я намерите? Харесайте страница и посетете сайт.

 

„Страстта“
на Джанет Уинтерсън

Обикновен френски войник от армията на Наполеон изпитва всички дребни неудобства, съпътстващи непрестанните битки. Името му също е обикновено. Анри започва като момче за всичко в кухнята на полка, докато легендарният генерал не го харесва за прислужник.

Необикновена червенокоса венецианка не допуска полът да й попречи да взема пълноценно участие в живота на нейния град: от хазарт, през разпуснатите нрави, до майсторското маневриране с лодки. След неуспешен брак и невъзможна и тайна любов тя ще се озове на място, съвсем различно от вълшебния си роден град на каналите и маските.

Двама странника се озовават в далечна и негостоприемна страна по времето на Наполеоновите войни. Макар и с много специфична съдба двамата делят обстоятелството, че изпълняват единствените роли, които не са временни: тези на войник и жена.

„Страстта“ на Джанет Уинтерсън е вид философски роман, който се среща все по- рядко в днешно време. Основната му теза гласи: „някъде между секса и страха стои страстта“.

Според древна легенда, която гондолиерите си предават от поколение на поколение, в нощта на раждане на детето им, те трябва да извършат специален ритуал. Но при майката на Виланела нещата се объркват. Така момичето се сдобива със своята тайна, която по-късно ще се престраши да разкрие само на най-близките.

Книгата има и още няколко персонажа с подобни фантасмагорични сили, но може и да не узнаете за тях преди да е твърде късно. Телескопично око. Ледени висулки.

Съновидейният роман „Страстта“ на Джанет Уинтерсън е не точно любовна история с не точно щастлив край. От нея лъха тъга, но и мъдрост, тъй като ни показва приятелството, грозната страна на войната и странностите на сърцето. Тя пита дали човек може да се завърне към невинността на небесната градина, след като е преминал през толкова разбити сърца, трудности и смърт.

Необикновена личност, Джанет Уинтерсън е известна съвременна американска писателка с нестандартна и лирична мисъл. Тъй като не познава родителите си, от малка започва да си задава въпроси за духовността, нормалността и сексуалността, което води до написването на първата й биографична творба „Портокалите не са единственият плод“. Оттогава написва повече от двадесет книги: експериментални романи, разкази, есета и мемоари.

„Страстта“ е един от ранните й романи.

Препоръчано за любителите на комбинацията между магично и исторично, страдащите от болката на влюбването, и всички останали.

И си вземете молив, защото ще ви се прииска да си подчертаете поне дузина изречения, въпреки че книгата не е хич дълга.

 

Дарина Желева

 

 

Корица на „Страстта“ от Джанет Уинтерсън

Страстта, от Джанет Уинтерсън