Колонка

„Страстта“ на Джанет Уинтерсън

Илюстрация към „Страстта“


Колонката на Дарина Желева. Къде още можете да я намерите? Харесайте страница и посетете сайт.

 

„Страстта“
на Джанет Уинтерсън

Обикновен френски войник от армията на Наполеон изпитва всички дребни неудобства, съпътстващи непрестанните битки. Името му също е обикновено. Анри започва като момче за всичко в кухнята на полка, докато легендарният генерал не го харесва за прислужник.

Необикновена червенокоса венецианка не допуска полът да й попречи да взема пълноценно участие в живота на нейния град: от хазарт, през разпуснатите нрави, до майсторското маневриране с лодки. След неуспешен брак и невъзможна и тайна любов тя ще се озове на място, съвсем различно от вълшебния си роден град на каналите и маските.

Двама странника се озовават в далечна и негостоприемна страна по времето на Наполеоновите войни. Макар и с много специфична съдба двамата делят обстоятелството, че изпълняват единствените роли, които не са временни: тези на войник и жена.

„Страстта“ на Джанет Уинтерсън е вид философски роман, който се среща все по- рядко в днешно време. Основната му теза гласи: „някъде между секса и страха стои страстта“.

Според древна легенда, която гондолиерите си предават от поколение на поколение, в нощта на раждане на детето им, те трябва да извършат специален ритуал. Но при майката на Виланела нещата се объркват. Така момичето се сдобива със своята тайна, която по-късно ще се престраши да разкрие само на най-близките.

Книгата има и още няколко персонажа с подобни фантасмагорични сили, но може и да не узнаете за тях преди да е твърде късно. Телескопично око. Ледени висулки.

Съновидейният роман „Страстта“ на Джанет Уинтерсън е не точно любовна история с не точно щастлив край. От нея лъха тъга, но и мъдрост, тъй като ни показва приятелството, грозната страна на войната и странностите на сърцето. Тя пита дали човек може да се завърне към невинността на небесната градина, след като е преминал през толкова разбити сърца, трудности и смърт.

Необикновена личност, Джанет Уинтерсън е известна съвременна американска писателка с нестандартна и лирична мисъл. Тъй като не познава родителите си, от малка започва да си задава въпроси за духовността, нормалността и сексуалността, което води до написването на първата й биографична творба „Портокалите не са единственият плод“. Оттогава написва повече от двадесет книги: експериментални романи, разкази, есета и мемоари.

„Страстта“ е един от ранните й романи.

Препоръчано за любителите на комбинацията между магично и исторично, страдащите от болката на влюбването, и всички останали.

И си вземете молив, защото ще ви се прииска да си подчертаете поне дузина изречения, въпреки че книгата не е хич дълга.

 

Дарина Желева

 

 

Корица на „Страстта“ от Джанет Уинтерсън

Страстта, от Джанет Уинтерсън

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.