Книги

Събития: Йохана Синисало, Джеф Вандърмиър, Весела Фламбурари

Илюстрация към Събития: Йохана Синисало, Джеф Вандърмиър, Весела Фламбурари


Тази година застъпването на Софийския международен литературен фестивал и Софийския международен панаир на книгата създаде изненадващо приятна атмосфера през ноември и декември. Можем само да поздравим за това и организаторите, и огромния брой участници. Досега имаше и ще има доста интересни събития за всеки вкус. Три от тях в идните дни привлякоха вниманието ни:

* * *

12 декември 2014 г., петък, 18:00 – 18:30 ч., НДК, мраморно фоайе. Представяне на Йохана Синисало и Христо Карастоянов; модератор: Андрей Захариев.

13 декември 2014 г., събота, 17:00 – 18:30 ч., щанд на издателство „Персей“, № 211, НДК – книга с автограф: Йохана Синисало, автор на големия финландски бестселър „Никога преди залез“.

Йохана Синисало е един от най-ярките представители на финландския уиърд. В нейните произведения странната литература на европейския Север често приема формата на изследване на другостта, което не признава никакви граници.

Така е и в „Никога преди залез“ – първия роман на Синисало и първата нейна книга, преведена на български език. В задъханата история за един млад мъж и срещата му с представител на вида „трол“ (думата вид тук е важна, защото в книгата на Синисало троловете са официално открит от науката животински вид, който обитава горите на Севера) към другостта са насочени толкова много различни погледи, че самата идея за един единствен възможен разказ, за една истина се обезсмисля.

По същия начин (и точно като троловете на Финландия в лицето на науката и таксономичните й стремежи; точно както всяка добра странна литература) „Никога преди залез“ се измъква и от придърпващите сили на жанровете. В своя манифест на странната литература (Weird and Proud of It) Синисало казва, че не пише жанрове, а истории. И е права: нейните текстове отварят прозорци към постчовешкото състояние, което със сигурност предстои, а може би вече е настъпило, и не затварят нито един разказ в клетки от определения и характеристики.

Владимир Полеганов

* * *

12 декември 2014 г., 17:00 – 19:00 ч., НДК, Сцена, ет. 3 – Вандърмиър и компания: уиърд, дистопии и фантастика от „Екслибрис“, модератор: Александър Попов.

Издателство „Екслибрис“ представя първите две части от нашумялата трилогия „Съдърн Рийч“ на Джеф Вандърмиър (третата ще излезе през януари). Освен това ще покаже книгите „Регистърът“, „Нод“, „Как да живеем безопасно в научнофантастична вселена“, „Произход“ и разбира се книгите на Сюзан Колинс – „Подземните хроники“ и „Игрите на глада“ с бунтовнически корици. Разбрахме и че издателството предвижда изненада: ще бъде обявено състезание за българско заглавие на третата част на „Съдърн Рийч“ – Acceptance. Първите две започват с „А“ – Анихилация и Агенцията. Наред е третата.

На събирането в свободен формат, на което всеки ще може да излее „каквото му е на научнофантастичната душа“, ще бъдат показани още и три книги от издателство „Август“ – две от Кристофър Прийст и една от Лена Крун. Предвиждат се няколко чаши вино.

Петър Тушков

* * *

13 декември 2014 г., 13:00 ч., Детски отдел на Столична библиотека, площад Славейков. Премиера на новата коледна книга в жанр фентъзи „Мина, магиите и бялата стъкленица“ от Весела Фламбурари.

От задната корица на книгата: Весела Фламбурари е специфично явление в съвременната българска литература. Тя пише приказки, повести, пиеси и романи изцяло за деца в период, в който щандовете с книги за най-малките са отрупани с преводни заглавия, при това в повечето случаи качествени, богато илюстрирани, от световноизвестни автори, а и често пъти допълнително прославени от анимационни филми по техните сюжети. И все пак книгите на Весела се купуват. Понякога от родители за децата им, понякога от отдавна пораснали деца, които искат да се върнат във фантазния свят на ранните си години, но без много да се отдалечават от родното си място. Защото героите на Фламбурари, макар да се борят с харипотъровски перипетии, са с български имена.

Кристин Димитрова

* по последното събитие особено се радваме да отбележим не само че авторката на книгата води колонка за списание „Сборище на трубадури“, но и че сред цитираните на задната корица на „Мина, магиите и бялата стъкленица“ е и един от редакторите ни, Ана Хелс.


Warning: Undefined array key "showRichComments" in /home/trubadur/public_html/wp-content/themes/troubadours-magazine/comments.php on line 29

Един коментар по “Събития: Йохана Синисало, Джеф Вандърмиър, Весела Фламбурари

  1. Хихи… с кого си говорихме, че е по-добре трите букви на Вандърмиър да не са „А“, а нещо друго, примерно „В“?

    Но да видим какво ще роди колективният гений. ;)

    А утре ще се радвам да ви видя вас на премиерата на Весе.

Коментарите са изключени.