Бюлетин Конкурси Предпразничен конкурс 2014

Резултати от Предпразничния конкурс 2014 – 2 етап

Илюстрация към Резултати от Предпразничния конкурс 2014 – 2 етап


И така, приключи и вторият етап на Предпразничния конкурс за 2014 година! И с просто око по-долу се вижда какви са резултатите от читателското гласуване:

Като пояснение лично от мен ще вметна, че провеждането на изцяло отворено към мрежата гласуване, каквото беше това, е… странна задача. От една страна се иска абсолютна и непоклатима вяра в почтеността на всевластния читател, а от друга – твърда решимост в разправата с интернет-потребители, които злоупотребяват с властта, която им е дадена. Имаше моменти, когато в статистиките ни като на длан се виждаха читатели, преминаващи като огън из разказите на участващите автори, гласуващи, за мое най-голямо неудоволствие, с „една звезда“ за текстове, които като време няма как да бяха прочели. Такива безсмислени гласове, разбира се, бяха изтривани, докато все още имах енергията да ги проследявам. С времето обаче и особено в пиковите моменти от гласуването заедно с първия започна да се забелязва и противоположният феномен – случаите на сляпо гласуване с „пет звезди“. С нарастването на гласовете двете крайности постепенно се уравновесиха, позволявайки на малките флуктуации в оценките на съвестните читатели да вземат превес и да изградят картината, която виждате по-горе. Признавам, че може и да не е напълно справедлива, особено за разказите и авторите, имали нещастието поради някаква причина да не получат достатъчна гласност и видимост. Вярвам обаче, ще се съгласите с мен, че всеки от участващите разкази беше звезден разказ и че допринесе за предпразничното ни настроение. Без вас, авторите, които избраха да създадат история заради чистото удоволствие от творческия акт, празничните дни щяха да бъдат малко по-обикновени. Във всеки един от вашите разкази имаше нещо, което трогна коректора, накара го да се разсмее или да погледне сериозно на живота. Всеки един от тези 40 текста заслужава най-високи адмирации. Не защото победители няма, а защото литературата е стъпка към човечността.

Заедно с това свалям шапка и на така нареченото сборно нарицателно „читател“. Все още вярвам твърдо в колективната ви способност да виждате красотата и таланта. Ето защо от все сърце поздравявам от името на читателите победителя в читателския вот – Милен Димитров за разказа му „Дарът“. Пожелаваме му още много творчески успехи и вдъхновение…

С което стигаме и до финалната част на конкурса – надпреварата за най-добър коментар на читател.

Тук не бяхте толкова активни, колкото ни се искаше, но имаше достатъчно ваши коментари, сред които да изберем. В крайна сметка успяхме да стесним избора до два от тях, като победителят спечели буквално с разлика от един глас. На подгласника с ник Septembria отдаваме уважението си за елегантно поднесената мисъл. На победителя Татяна Веселинова поднасяме наградата за оригиналния начин, по който е отдала уважение на харесания от нея разказ в конкурса.

От съображения, които се надяваме, че разбирате, коментарите към и гласуването за всички разкази са заключени заедно с финала на конкурса. По-долу обаче ще се радваме на всичко, което имате да ни кажете (кой от разказите е харесал най-силно лично на вас, и защо? не успяхте или не пожелахте да участвате, и защо? кой е по-веселият дядо, Дядо Мраз или Дядо Коледа, и защо?).

Също така искаме да напомним, че макар възможностите ни да не са големи, винаги се радваме, когато ни изпращате ваши разкази и дори публикуваме най-интересните, експерименталните или иначе казано – фантастичните, така че не се оставяйте на течението чак до следващия ни конкурс, а направете следващата си стъпка, сега :)

 

21 comments on “Резултати от Предпразничния конкурс 2014 – 2 етап

 1. Аз за гласуването нещо ;)
  Не трий друг път гласове, плииййййз. Сега ще ти кажа и защо.
  Разбрах , че в конкурса участват двама мои любимци. Много е вероятно първо да съм гласувала, а после прочела. Причина – знам какво могат :)

 2. Да, много хора могат, ама не винаги им се получава. Има опасност да ги обидите, като им дадете незаслужено висока оценка в умопомрачението си на почитател :) Някак си не е хубаво така. :)

 3. Стефане, по принцип не гласувам в нетски класации , защото смятам, че всичко зависи от “ рекламата“ ;) Поради тази причина, вероятно, може да съм допуснала тази грешка. Моря те, прочети правилно този коментар. Наблегни на думичката от второто изречение оградена със запетайки. Думата се среща и в първият коментар. Лека вечер !

 4. Трити са само много тежки, системни, проследени без всякакво съмнение случаи от типа публикуване на разказ, след няколко минути влизане на IP в разказа и незабавно гласуване с една звезда в рамките на секунди от зареждането на страницата. Не бих си позволил да манипулирам резултатите. Реално такива се брояха на пръстите на едната или двете ръце. Както казах, след това природата си намери сама разрешението. Разбирам каква е логиката зад такива грозни изпълнения, но ги смятам за нарушители – нищо не ги оправдава.

 5. Какво значи „Знам какво могат.“? И световните силни автори имат слаби творби, да не говорим за тук, не пишете глупости.

 6. Според мен, читателският вот доста добре е оценил разказите, припокрива се почти изцяло с моя вкус. Само разказът за Снежко Пух можеше да е по-нагоре. Много е удобно да караш децата на приятелите ти, вместо да ви досаждат, докато си пиете ракията по празниците, да ловят северен вятър в бутилки. Осигурява три часа спокойствие.

 7. Поздравления на всички трубадури, които направиха Коледата ми малко по-приказна, по-страшна, по-вълшебна и въобще по-литературна. Страхотно е, че правите подобни инициативи, с които стимулирате родните ни автори, да покажат таланта си и с които да стоплите сърцата на стотиците си почитатели.
  Разбира се имам си свои фаворити сред разказите (макар и малко), има и такива които не ме впечатлиха или развълнуваха по никакъв начин и отразих това с раздаването на звездички (колкото и да е безсмислено това според мен). Разбирам че не се е минало без злоупотреби (пусти български манталитет), но не съм изненадан. Две неща ми направиха впечатление и точно тях искам да коментирам. Първо. Някои от авторите са ви изпратили разкази (ей, така, само и само да участват в конкурса), без да спазват някои от условията – да са тематично свързани с празниците и да имат фантастичен елемент. Безспорно най-добрият разказ като литература е „Гайдар“ и той вероятно би спечелил всеки друг конкурс, но в него няма нищо свързано с празниците, а вие дори му дадохте първа награда. Ако автора е толкова добър, можеше просто да напише нещо отговарящо на условията и пак да спечели, а не да изпраща нещо вероятно вече написано, пък ако мине – мине. Е, честито – мина. Има и разкази, като „Чук и кол“ на Д. Цолов, който колкото и да е оригинален, не му е мястото в този конкурс, по същата причина. Цолов поне си е направил труда, да ситуира финала на разказа на Бъдни вечер, ама е толкова зле прилепено, че чак мирише на „домързя ме да да пиша нещо ново“. Има и други, дори такива, в които липсваше фантастичен елемент, но вече не помня кои бяха, за да ги назова. Все пак минаха две седмици, откакто ги четох. Да поясня, критиката ми не е към качествата на произведенията, а към мястото им в конкурса. Второ. За мен бе ясно, предварително, че гласуването със звездички е нечестно. Една проведена кампания във Фейсбук- „Гласувайте за моя разказ“, обезсмисля цялата идея на читателския вот. За съжаление, сигурно са малцина, тези като мен, които са прочели всички разкази и тогава са гласували, за тях. Пример за това е фенката, по горе, която чинно е гласувала за двамата си любими автори и вероятно дори не е дала шанс на останалите. Имаше и разкази, като този на Делиян Маринов, за който системата, не позволяваше да се гласува, така че той дори е нямал шанс да спечели читателския вот. Съветът ми към вас за бъдещите конкурси е – наблягайте на анонимността, за да имат равни шансове всички. Не че това гарантира сто процентов феърплей, но спор мен е стъпка в правилната посока. Поздравления на победителите и дано с всеки следващ конкурс разказите стават все по-добри и конкуренцията по-голяма.

 8. „Фантастичният елемент“ не фигурираше в условията на Конкурса, когато го обявиха. „Прилепяването“ за Бъдни вечер е умишлено търсен ефект, който съм обяснил в коментар под разказа „Кол и Чук“. Поздрави!!!

 9. „Фантастичен елемент“ наистина не фигурираше в обявените условия за конкурса – впоследствие „фантастичния“ и „фентъзийния“ елементи се споменаха в коментарите, – но „Сборище на трубадури“ е сайт насочен към „фантастичната“ литература, така че се подразбира, че и разказите трябва да бъдат такива.

 10. Изгарянето на дърво (обикновено дъбово или крушово), като преди това се пробие и налее вино в него е български коледен обичай. Дървото се нарича дъбник. Има и един друг да се украси дрян с вълна и да се изгори, също на коледа и също в България. А вакханалията исках да наподоби някой тракийски мистерии правени през най-дългата нощ в годината, това пак е около коледа. Разказа си е добре свързан с празниците.

 11. Благодаря на Трубадурци за целия труд и кеф, който доставиха!

  П.П. Пропуснахме да сме дребнави в коментарите покрай конкурса, та сега наваксваме :D

 12. Аз се загледах в долния край на читателския вот – и открих друга потенциална злоупотреба със звездичките:

  Като изключим „Тюркоазено синьо“, текстовете в „ботъм 10“ имат по-малко от 15 (мнозинството – по-малко от 10) оценки. Толкова малко оценки няма никъде „по горните етажи“.

  Сещам се за няколко възможни обяснения:

  А. Хората, които са чели и оценявали ВСИЧКО, са малко на брой, но пък изключително критични. Аз съм горе-долу в тая категория (макар че за празниците настроението и оценките ми бяха по-приповдигнати ;). Все пак не ми се струва особено вероятно – както му има/няма на разказ като „Под повърхността на замръзналото езеро“ ? Или „Радиационен символизъм“?

  Б. Нечия или нечии агитки са минавали и са давали „наказателни точки“ на целокупната конкуренция. От – до, огън бий! Това, предполагам, може да се провери по IP-тата.

  Ако вариант Б е по-близо до истината (както допускам), нека всеки, който се е почувствал огорчен от читателската си оценка, да не я приема навътре. Вашите „читатели“ или са ви чели предубедено, или изобщо не са. ;)

  Ако пък е било нещо друго… пак не се връзвайте. :) Някой някога беше казал, че иска да натрупа толкова голяма купчина неуспехи, че като стъпи отгоре им, да стигне успеха. Важното е да опитате пак. И пак.

  Вдъхновена 2015-а! :)

 13. Препоръчано за четене на „радистите“: Басните на Крилов, най-вече за мечката и отшелника.

 14. Всъщност, едва ли много хора правят разлика между това да се развиваш като автор на нещо, неща, и като писател.

 15. Сега ми хрумна нещо и бързам да го споделя. Не може ли да се направи така, че за да се даде оценка, да трябва задължително да се направи коментар, минимум сто знака например. Така ще се изчистят автоматичните гласувания. А в един канадски сайт съм виждал разказите да се оценяват по три неща – оригиналност на сюжета, писателски умения на автора и третото бе „допада ми като цяло“.

 16. Според мен на всички е ясно, че зрителският вот се определя от това кой по-голяма агитка може да събере. Това просто е неизбежно. Затова мисля, че поне може да се спре възможността да се намалява чуждият резултат. Нека има само един бутон за гласуване за в случаите, когато ти е харесала творбата и толкова. Накрая пак ще победи най-силната агитка, но поне няма да има изкуствено занижаване на чужд резултат.
  Честито на победителите!
  Успешна година на всички желая! :)

 17. Чудесна идея, подкрепям с две ръце.

  И за сравнение: в конурсите на Фентъзи ЛАРП център всеки читател разполага с ограничен брой гласове и преценява как да ги разпредели.

 18. Прекрасна идея от Даниела.
  Може да се разрешат 5 гласувания само, т.е. хората ще гласуваме за тези 5 разказа, които са ни допаднали най-много, а и наистина ще се избави порочната практика да се цъкат 1-ци!

 19. Здравейте, първо бих искал да ви благодаря за възможността за участие в конкурса и мотивацията, която се получи за създаването на толкова много добри произведения!
  По въпроса с гласуването, за напред на мен се струва най-удачен вариантът, когато само участниците могат да гласуват, само положително, и за всички други, но не и за себе си. По този начин, мисля, може да се избегне анонимният наказателен вот, без да бъдат лишавани приятелите ни възможността да прочетат и харесат или не (чрез коментар, например) какво сме написали.

  Продължавайте и през 2015 да ни стимулирате да пишем! :)

 20. Знам, че малко хора биха се възползвали от съвета ми, но аз да си кажа :) Подобни конкурси са една голяма възможност за младите (а и не чак толкова) писатели да се представят на нови читатели, които иначе не биха ги прочели никога. Защото дори и 1 нов верен читател е много по-важен от каква да е награда. Конкурсите минават, класациите се забравят, наградите потъват в някой тъмен ъгъл или се изхарчват за секунди, но добре пишещите хора никога не се скриват в сянката на забвението.
  Не пишете заради някаква награда, а за читателите си!

Коментарите са изключени.