Колонка

Колонката на Стоян Христов: На ръба на утрешния ден

Илюстрация към Колонката на Стоян Христов: На ръба на утрешния ден

Какво ни казва българската Уикипедия за този филм – хем малко, хем много:

„На ръба на утрешния ден“ (на английски: Edge of Tomorrow) е американски научнофантастичен филм от 2014 г. с участието на Том Круз и Емили Блънт. Заснет е по романа „Трябва просто да убиваш“ на японския писател Хироши СакуразакаWikipedia.

По същия начин зрителят на филма може да види и малко, и много, зависи какво търсите зад думите.

Илюстрация с Том Круз в На ръба на утрешния ден

Какви са зрителите, които гледат фантастични филми? Твърде е вероятно да са млади мъже или момчета. Като такива има огромен шанс да симпатизират на мъжкарски персонажи като тези на Том Круз и на високи, пъргави и слаби блондинки като Емили Блънт. Потенциалният фен на филма има известен опит в игрането на игри, в които след като героят умре, се връщаш и преиграваш ситуцията другояче, докато намериш решение. Което по моя преценка е може би най-ефикасният начин да научиш каквото и да било. Не го ли научиш, не се ли промениш – умираш. Точка. Същият този фен е закърмен с разцвета на фентъзито по нашите земи (книги, филми или игри) и за него Близард, Толкин и Питър Джаксън са силно тачени богове, в чиято прослава са пожертвани милиони човекочасове.

Никога не подценявайте притегателната сила на смъртта, прераждането, предателството, героизма, войната по принцип, такава срещу извънземен враг, който иска да завладее Земята, високотехнологичните оръжия, екзоскелетите и не на последно място битката между предопределеност и свободна воля. Хората само с едно от изброените правят филм, след който на замесените не им стигат ръцете да съберат всички Оскари, а зрителите не могат да заспят. Тук имаме всичко това заедно, омесено в правилно дозирана смес, режисирано и заснето от хора с опит в бранша, които са успели да вмъкнат и оригинален японски полъх на аниме от книгата, плюс още нещо, което изпъква и се запечатва в зеницата дълго след като затвориш очи – силует на жена, компетентно размахваща ОГРОМЕН МЕЧ.

Илюстрация с Емили Блънт в На ръба на утрешния ден

Добавената сила на екзоскелетите е проправила пътя на физическата възможност гигантски мечове, едновременно красиви и потресаващи като нещо, изскочило от света на Warcraft, да бъдат размахвани в нашия си, днешния, или съвсем леко утрешен свят. Може ли да има нещо по-пленително, съчетаващо повече изкушения за вече обрисувания фен, от жилава и яка млада хубавица, която коси враговете на човечеството с меч за две ръце? Да? Пак се съсредоточете, преди необмислено и прибързано отново да сгрешите с отговора. Не, няма.

И когато филмът вече е спечелил сърцата ви с визия, със симпатии към обречената мисия на главните герои и непримиримото им поведение, идва ред да предадете и умовете си. Защото в развръзката си филмът предлага логично печелившо решение на принципно загубена ситуация. Може ли човешката воля да победи в предначертано губеща ситуация? Възможно ли е да победиш в игра, която е създадена с идеята да не може да победиш? Не знам за вас, но аз бих опитал. Ако можех да вляза в кожата на високотехнологичен паладин 80-ти левъл и имах такава жена до мен, не бих се спрял пред нищо, дори пред PvP със съдбата.

Стоян Христов