Кино | Телевизия

Създание от Черната лагуна (Creature from the Black Lagoon)

Илюстрация към Създание от Черната лагуна


Отпреди сто милиона години… от дълбините на непознатите води… идва твар, която ще смути науката и ще подложи света на терор!

„Създание от Черната лагуна“

Шокиращо в чистия реализъм на усъвършенстваното 3-то измерение

С участието на

Ричард Карлсън в ролята на д-р Дейвид Рийд
Джулия Адамс в ролята на Кей Лорънс
Ричард Денинг в ролята на д-р Марк Уилямс
Бен Чапман (сухоземни снимки) и
Рику Браунинг (подводни снимки) в ролята на Човека с хриле

Дълбоко
Дълбоко
Дълбоко

Във водите на неговите владения, където един мъж може да го последва единствено на свой собствен риск

„Създание от Черната лагуна“

Юнивърсал интернешънал

Изумително с 3-то измерение

Кратката версия – вече гледате този филм, ако имате слабо местенце за всичко, свързано с ужаса, научната фантастика и старите ленти, в които хората са облечени странно, говорят странно, държат се странно, имат неразбираеми ценности и още по-озадачаващи прически. (Вие сте антрополог по душа и познавач по призвание.)

Малко по-дългата версия, защото не искам да ви задържам – научноизследователска експедиция, издирваща вкаменелости по река Амазонка, открива праисторически Човек с хриле, който обитава легендарната Черна лагуна. Изследователите залавят мистериозното създание, но то успява да избяга. Малко по-късно Човека с хриле се връща, за да отвлече прекрасната Кей, годеница на един членовете на експедицията, в която създанието се е влюбило. (Вие сте романтик по душа и любител на приключенията по призвание.)

Снимка към Създание от Черната лагуна


Възможно най-дългата версия, преди най-после да се втурнете да гледате филма – като се има предвид, че произведението на продуцента Уилям Аланд и режисьора Джак Арнолд (сценаристи Хари Есекс и Артър А. Рос, по идея на Морис Зим) е от далечната 1954 год. и на практика на ръба на второкласното кино, всичко казано дотук изчерпва сюжета. Лично аз например очаквах прекрасната Кей да бъде отвлечена доста по-рано във филма и да се случи нещо, което трейлърът и описанието не издават. Нищо подобно. В оставащите няма и девет последни минути от лентата Кей все така се взираше загрижено в мътните води, мъжете около нея умираха като мухи и Създанието все така си оставаше влюбено до уши, независимо от неописуемите зверства, които извършваше. Колко глупаво от моя страна – филмът е с продължителност 1 ч. и 20 мин., но в старите американски филми няма петнайсетминутни финални надписи. Напрежението не ви остава да се отлепите от екрана до самия край! Но какво толкова интересно има всъщност в „Създание от Черната лагуна“?

Снимка към Създание от Черната лагуна


Екологичната тематика (донякъде). Не от най-силните моменти, разбира се, което се потвърждава от един от неуспешните и може би най-сериозни опити за римейк на филма (периода 2001-2007), когато синът на сценариста Артър А. Рос, Гари Рос, проявява желание да продуцира версия с режисьор Гилермо дел Торо, в която историята ще се завърти около конфликта между примитивния и цивилизования човек, а акцентът ще бъде върху лоша фармацевтична компания, която замърсява река Амазонка и с това поражда Човека с хриле (екс-мен в джунглата). Тематиката за застрашената природа наистина присъства обаче, колкото и да е странно къде може да се напъха в толкова тесни рамки. Почти през цялото време съществува напрежение между меркантилния д-р Марк Уилямс, безскрупулен рус красавец, който жадува да убие Създанието и да го превърне в свой трофей, и героичния д-р Дейвид Рийд, който на места по силно алогичен, но успешен начин защитава Създанието и настоява то да бъде заловено живо в полза на истинската наука, въпреки че същото Създание успява да откъсне главите на половината персонал на експедицията и не проявява никакви намерения да се откаже да изяде (и по-лошо) другата половина. В това на места комично единоборство изгрява нещо специално. И в най-черните моменти, дори когато полага усилия да отблъсне нападенията на звяра, Рийд е твърд по въпроса, че Човека с хриле не бива да бъде убиван при никакви обстоятелства. Рийд е от специалните хора, в които познанието е посяло семената на просветлението. Истински защитник на природата, който разбира, че природата се опитва да го осакати, но и че мотивите й не са от безсмислени човешки съображения, а защото безсмислените човешки съображения са започнали да внасят катастрофални изменения в естествения ред на нещата. Тази втора сюжетна нишка (поука, биха я нарекли в по-ранните дни) е подпъхната елегантно и работи успешно. Делата на „цивилизованите“ хора и взаимодействието им с непознатото се обръщат срещу тях и това едва не струва живота и на последния човек в експедицията.

Снимка към Създание от Черната лагуна


Подводните снимки. Даже и за черно-бял филм не можете да не се възхитите на истинските хора, с истинска водолазна екипировка, които плуват в истинска вода. За мен е загадка как Рику Браунинг (помните, човекът в ролята на Човека с хриле само за подводните епизоди) e издържал на плуване в херметичен гумен костюм пред камерата, като единственият му източник на дихателна смес е бил един маркуч! Двамата доктори и годеницата на Рийд, Кей, също са принудени да плуват за живота си. Има харпуни с компресиран въздух, обемисти фотоапарати за подводно заснемане, гъвкави тела, бляскащи ножове, борба на живот и смърт – всичко това в мътни води, без ни най-малко да изглежда безвкусно или бутафорно – отново – в черно-бял филм, дори и да говорим за временно модерната тогава триде технология.

Снимка към Създание от Черната лагуна


Девойката в беда. В днешно време е рисковано да се залага на такъв стереотип, но през 1954 год. все още е било валиден начин да бъдат привлечени хора в киносалоните. Кей Лорънс е млада, красива, образована, елегантна, с богат гардероб, който заема половината трюм на корабчето „Рита“, с което пътува експедицията. Кей е равна на мъжете и се радва на уважението и вниманието им, но фаталната й красота я превръща в мишена на Човека с хриле, който атакува отново и отново изследователите с очевидното намерение да я вземе в обятията си. Лапите на този злодей неведнъж посягат към крехкото й тяло, само за да чуе как покрай ушите (хрилете) му просвирва куршум от карабина или да почувства как в гърба му (отстрани на гръбната перка) се забива стоманена стрела.

Снимка към Създание от Черната лагуна


Годеницата на д-р Рийд демонстрира всички външни признаци на независимия дух и умението да се справя самостоятелно с предизвикателствата. Когато не пуши изискано цигара, скача да поплува за удоволствие във водите на реката. Когато Създанието къса главата на някой друг от екипажа, девойката уцелва безпогрешно гнусната твар с газов фенер и я кара да избухне в пламъци. Но всичко това не е достатъчно. В миговете, когато е в неминуема опасност, Кей пищи с пълен глас или припада в обятията на своя похитител. Нейният образ е осъден на каторгата на шаблона – на слабата, физически привлекателна жена, която в един момент гледа с грейнал поглед красивия си годеник, а в следващия е открадната и бива отнесена (примряла) ДЪЛБОКО, Дълбоко, дълбоко в леговището на злата твар, където вероятно ще й се случи нещо може би ужасно.

Снимка към Създание от Черната лагуна


Създанието от Черната лагуна е ужасяващо, нечовешко и гнусно. Наистина гнусно. След време костюмът и маската започват да ви се струват напълно убедителни. Чисто изправящите на нокти моменти също могат да се нарекат потресаващи, ако имате умението да се вживявате в историята и да симпатизирате на героите – да усещате с връхчетата на косите си как се разминават на сантиметри с грабливите му нокти. Моментите, в които Човека с хриле просто се качва на борда и убива поредния латиноамерикански червеноризец по изключително садистичен начин (най-често удушаване, помилане в прегръдка, смачкване на черепа с лапа) са там, за да вълнуват публиката. Хора изчезват безследно, от време на време виждаме близък кадър на ноктест крак-плавник или ципеста ръка, която се протяга, за да ни улови. Дизайнерът на това страшилище е Милисънт Патрик (аниматор, работил за „Дисни“), чийто принос почти половин век тъне в преднамерена неизвестност, а заслугата й се приписва на друг.

Снимка към Създание от Черната лагуна


Научна фантастика или ужаси? Приключенска история, филм с екологично послание или холивудска касичка за пари? Човека с хриле е от всичко по малко и в никакъв случай не се задълбочава в нито едно от изброените. Научният елемент е пристойно орязан, ужасите са смехотворни в сравнение с изтънчените извращения от по-късни години, приключението не е епично, но по един прекрасен начин филмът може да забавлява качествено. Определено една от успешните магии на непретенциозния филмов разказ и без съмнение парченце история, която искате да познавате.

Снимка към Създание от Черната лагуна


4 comments on “Създание от Черната лагуна (Creature from the Black Lagoon)

  1. Готин трейлър. Очаквам премиерата с нетърпение. :) обаче, съвсем сериозно, четох нещо за някакви немски филми на ужасите от трийсетте години и смятам да хвърля едно око в скоро време.

Коментарите са изключени.