Книги

„Пентаграм“ и аз

Илюстрация към „Пентаграм“ и аз

Сборникът „Пентаграм“ от Атанас П. Славов предлага най-доброто в различни жанрове на фантастиката, което той е написал за 40 години. В тома са включени също десетки негови компютърни графики (една от тях е на корицата по-долу), интервюта с автора, отзиви за разноликото му творчество. Издатели са Фондация „Човешката библиотека“ и Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“, редактори – Александър Карапанчев, Калин М. Ненов и Вихра Манова. Повече подробности за електронния вариант на книгата могат да се научат оттук. А сега ето едно читателско мнение на българката Елена Лори, която отдавна живее в ЮАР:

„Пентаграм“ и аз

– Кой си ти, Човеко? – питам се аз, гледайки хората. – Защо не искаш да изживееш радостта да бъдеш себе си? Защо се сгърбваш, сгърчваш, смачкваш, за да се вместиш в калъп, който не ти е по мярка? Кой те убеди, че нямаш избор? Как повярва в измишльотината, че само така ще си щастлив? А приучи на това и децата си? Е, докога ще се мъчиш тъй?

Гледам, питам, търся. Търся истина, която ще е моя. Търся други търсещи. С техните истини. Търся хора с много въпроси. Хора с много истини.

Един живот може да не стигне…

В „Пентаграм“ на Атанас П. Славов намерих доста неща. Няма да разказвам за фантастичните светове, новите технологии, свръхчовешките възможности. О, не. Кой ще си губи времето да описва златни накити, ако между тях блестят истински няколкокаратови диаманти? Какво по-точно има в този сборник?

Зашеметяващи откровения от дълбините на човешката същност. Модели, изследващи развитието на човешката душa – от раждането на една заблуда, през мъките на осъзнаването, до кулминацията, когато човек разбира, че се е лъгал. Когато застане сам, несигурен, треперещ пред своя следващ избор. Е, какво ще избереш, Човеко? Кое ще определи твоя избор? Ще се заблудиш ли отново?

Прозрения за структурата на нашето общество. Порочно ли? Грозно ли? Безнадежно? О, не! То е просто това, което подлежи на промяна. Идеи, проследяващи възможни варианти на едно близко или по-далечно бъдеще. И не, не непременно розово бъдеще. Просто възможно бъдеще. А ти, Човеко, намери ли си възможно бъдеще, което харесваш? Не? Така и трябва. Нали е нужно сам да си го създадеш. Впрягайки първо въображението си.

Без малко да забравя. Важно предупреждение към всички! Сборникът на Атанас П. Славов е пълен с едни такива тънки и закачливи смехории, че успява да ви пробута всякакви сериозности по един измамно лек и незаангажиращ начин. Скандално!

С една дума, в „Пентаграм“ има страшно много неща.

Не можах да намеря само едно – шаблон!

08/01/2016 год.
Елена Лори

 

 

Корица на Пентаграм, от Атанас П. Славов

Пентаграм, от Атанас П. Славов

 

Един коментар по “„Пентаграм“ и аз

Коментарите са изключени.