Колонка

Коледният списък на Ана Хелс

Илюстрация към Коледният списък на Ана Хелс

Този материал е част от Дните на трубадурското творчество.

Коледният списък на Ана Хелс

разходка из панаира

И ето че сме току пред празника на голямото подаряване, когато милиони хора по цял свят, странно независимо от вяра и начин на живот, освен ако не са от войнстващите талибани или нещо от недрата на Африка, където засега не са съвсем сигурни към кой под-биологичен вид принадлежат, изтръскват до последна стотинка тъничките си портфейли, в опит да зарадват своите любими или поне значими по някакъв начин хора. Естествено, какъв по-идеален момент от това да се възправя и да ви дам идеи за страхотни книжни подаръци, вдъхновена от мащабния ми рейд на последния панаир на книгата, от който излязох с повече торби, отколкото от стандартния неделен шопинг тур след заплата. Което, за незапознатите със женските пазаруващи навици – значи с керван от пакети и носачи зад моя милост, носещи съкровища от най-приказните кътчета на света и наоколо.

А ето го и препоръчителния списък, който можете да подарите преди всичко на себе си, защото кого обичате най-много, ако съвсем честно си признаете без бой:

Корица: „Писма от Дядо Коледа“, Дж. Р. Р. Толкин

„Писма от Дядо Коледа“, Дж. Р. Р. Толкин

Писма от Дядо Коледа на великолепния фентъзи майстер Толкин, в приказно издание с белоснежни страници, уникални илюстрации и твърда корица на издателство „Колибри“. Какво да очаквате: топла коледна история, написана от самия Дядо Коледа до най-големите му фенове – децата от голямото семейство Толкин, писани между две световни войни, и говореща по онзи замъглен и красив начин за реалността, отнасяйки детските фантазии в далечните и безкрайно интересни земи, където се подготвя Коледата. Очакват ви войни с гоблини, смешни закачки с полярни мечоци, забавни истории от кухнята на най-голямата магия на света – голямото раздаване на подаръци на милиони деца по цял свят само за едно денонощие. Независимо колко сте пораснали, тези писма, изписани с внимателен и красив почерк, изпълнени с толкова топлина и искрена обич, и придружени с просто великолепни и очевидно създадени с много силна любов илюстрации, няма как да не ви насълзят поне мъничко, хем достатъчно да се извините, че нещо ви е влязло в окото, хем доволно да се почувствате на 7 отново с цялата приказност на момента.

Корици: Трилогията „Мина“, Весела Фламбурари

Трилогията „Мина“, Весела Фламбурари

Мина, магиите и… на Весела Фламбурари от най-фентъзийното издателство „MBG Books“ – трилогията за малката си нашенска магьосничка е в пъти по-добра от лично за мен най-популярната абоминация с подрастващи, надарени с магични таланти, за която всички се сещате, и то я превъзхожда най-вече заради фантастичните си герои – уж деца, но надарени с достатъчно разум, доброта и адаптивност, за да постигнат истински резултати в израстването си до достойни възрастни, докато се впускат в най-вълнуващите приключения, и ви оплитат в чиста вяра в магията и приказното, както всяка наистина добра фентъзийна историята. Трилогията е завършена и готова да ви потопи във великолепния си свят, а кориците само загатват за омайните земи, които ви предстои да посетите, като започнете от Балчик, което за мен се превърна в символ на магията още преди повече от десетилетие, когато Мина влезе в живота и ме влюби във фентъзито като жанр. Топло и магично преживяване, на което читателското ви любопитство няма да устои и ще го препрочитате тайно от децата си, ако решите да им го вземете уж за техен подарък. Само не прегъвайте страниците, че ще ви усетят :) Между другото, каквото от издателство „MBG Books“ вземете, няма да съжалите – селекцията им на качествени и не-мейнстрийм автори е впечатляващо, и най-важното – винаги издават поредиците си докрай, защото удоволствието на читателите е най-важно. Да, много го казват, но Тук това е истина.

Корици: Пръстенът на Нибелунга, Елена Павлова и Петър Станимиров

Пръстенът на Нибелунга,
Елена Павлова и Петър Станимиров

Пръстенът на Нибелунга на Елена Павлова от издателство „Кибеа“ е най-висшият арт в настоящото книгоиздаване, за който мога да се сетя. Божествени илюстрации, дело на безусловно най-добрия фентъзи художник Петър Станимиров и великолепно претворяване на едно либрето и няколко нордически мита в пълнокръвно епично фентъзи, от чиито корени са почерпени най-големите поредици, в които сега се кълнем във вярност до гроб, или поне до последния епизод от сезона им по HBO. Но не само в ръцете ви ще се озоват три албума на съвършенството между думи и визия. Към всичко това добавете и нови технологии, тъй като това е първата създадена в България поредица с добавена реалност, активираща се чрез сканиране на QR кодове и водеща ви към постоянно обновяващо се приложение, съдържащо игри, анимации, аватари и всякакви благинки за истинско фенско удоволствие. Модерна работа, и безумно красива по толкова много начини, че дори само от естетски причини да си я вземете – ще ви краси живота завинаги. Другата година идва и четвърта, та си оставете място на специалната полица на стената, която това вълшебство си заслужава.

Корици: „Мумините“, ТУве Янсон

Мумините на Туве Янсон

Мумини и муминтроли от всички страни, обединявайте се! Майсторката на топлите нордически истории, уж за деца, но всъщност предначени за възрастните, които ги изчитат на глас на наследниците си, Туве Янсон най-накрая бива уважена и в частта на комиксите по Муминтролите, издадени от Пурко и „Жанет 45“. Някои с твърди корици, други с меки, но всички – фантастично добри, и уютни, и забавни, и смислени удоволствия, не просто смешни картинки, а лека и нежно галеща фантазията човешка философия, замаскирана умело зад глупавите и толкова шантаво умилителни физиономии на съществата от голямата гора, които мечтаете да бъдат ваши приятели или членове на семейството от първата ви среща с мъдростта муминтролска. Най-добрият подарък за душата, сравним само с гигантска чаша топло какао и меко одеалце в белоснежен ден. И поне една котка в скута, или някой плюшен муминтрол като крайна опция.

Корица: „Детски и домашни приказки“, Братя Грим

„Детски и домашни приказки“, Братя Грим

Вероятно най-продаваната книга на тазгодишния панаир, събитието на годината по всички параграфи – Детски и домашни приказки на Братя Грим, на издателство „DejaBook“ и „Сиела“ – истинските, кървави, нередактирани, политически некоректни, псевдо детски истории, които поколения редактори на Дисни няма да стигнат, за да превърнат в мила продукция, в която кръвта е три капки от пръста. С готически илюстрации, прекрасно оформление и подвързия, готова да издържи многократно четене и препрочитане с повод и без повод – това е несъмнено един от най-радващите подаръци дори и за най-тъмните четящи души хорърджийски, но и за меланхоличните, и помнещите старото издание отпреди трийсетина години, което ни отвори очите за истинската природа на незахаросаните истории за отминалите поколения деца, които е трябвало да се сблъскат със суровата действителност без плътната защита на отбор бг мами с претенции за вселенска мъдрост. Моята книга лично аз я измъкнах изпод пръстите на друг устремил се към последните бройки читател, под строгия, но щастлив поглед на господин Блажев, броящ как дебелите тухлички изчезват скоропостижно. Когато една книга е правена с толкова любов, колкото тази, определено си личи.

Вече можем да обявим официално, че е модерно да се чете, актуално е да се купуват книги и е супер фешън от малката дамска чантичка да се подава ъгълчето на някоя книга, така че не се страхувайте да покажете на света своята четяща същност. Дори и една книга да е ваш книжен приятел за годината, или даже една страница – вие вече сте победител над всичко пошло и блатисто, от което само фантазията и здравият разум ръка за ръка могат да ни измъкнат. Четете и препрочитайте, и бъдете сигурни – в България хората, които правят книги, си обичат работата в пъти повече от който и да е друг бизнес, и това си личи в книжните вселени, които държите в ръцете си. Позволете на книгите да ви обичат, и ще ги заобичате и вие, уверена съм в това. Весели празници!

Аватар на Ана ХелсАна Хелс е дребно, русо, наглед безобидно същество от женски пол, изтъкано от мистичното зло на бясната безпочвена критика към фентъзийните опити, наши и вносни, излагаща нечистите си помисли в собствен умерено силно посещаем блог: annahells.wordpress.com