Бюлетин

Гласуване за най-добра книга от „Библиотека Галактика“

Лого на поредицата „Библиотека Галактика“

 

Гласуване за най-добра книга
в поредица Библиотека Галактика

 

Защо гласуване? Защото поредицата е вероятно най-значимата и със сигурност най-интересна в българския литературен свят от 80-те години на миналия век. Уникална в естетическо и предизвикателна в идейно отношение, тя е не просто отражение на динамичния по онова време фантастичен жанр, но и смел за времето си опит да се изгради картина на странното и другото. Точно затова и „Библиотека Галактика“ е първата вселена, към която „Сборище на трубадури“ насочва изследователския си телескоп с цел да хвърли светлина върху историята на фантастиката и фендъма у нас.

 

История на поредицата

 

„Библиотека Галактика“ е издателска поредица за научнофантастична (а в началото и криминална) литература на варненското книгоиздателство „Георги Бакалов“. Поредицата стартира през 1979 година по инициатива на преводача и издател Милан Асадуров, който създава концепцията на поредицата и доставя от САЩ около 500 книги по списък. В нейните рамки за пръв път на български език са преведени и публикувани творби на автори като Франк Хърбърт, Робърт Силвърбърг, Урсула Ле Гуин, Реймънд Чандлър, Артър Хейли.

Книгите от поредицата са номерирани, всяка излиза под пореден номер и това спомага те да станат обект на колекциониране. Всяка носи характерното лого „Библиотека Галактика“. Илюстратор на кориците на книгите до № 107 включително е художничката Текла Алексиева. От № 108 кориците са дело на Димитър Трайчев и Деян Веков, които се редуват. От № 117 до края – на Петьо Маринов. А № 120 е на Илко Бърдаров.

Поредицата е най-често излизащата поредица за фантастика преди прехода. Читателите я харесват, защото си позволява заглавия, намиращи се на границата на допустимото при социалистическото управление. Представя много широк спектър автори, разнообразни стилове, възгледи, националности и дава добър поглед върху фантастиката като цяло. От някои нейни книги са продавани по над 100 000 екземпляра.WK

 

Вашата класация, вашата гледна точка

 

Докато вие си припомняте, коментирате и гласувате за любимите книги от поредицата, ние ще се опитаме да съберем възможно най-много гледни точки, спомени и анализи на този феномен. Ще публикуваме и вашите есета и рецензии – покажете ни коя е любимата ви книга от „Библиотека Галактика“ не само с глас, ами и с текст (повече за това на страницата на всяка отделна книга от поредицата).


Вижте и гласувайте за всички книги в поредица „Библиотека Галактика“.

Корица на Фабрика за Абсолют

25

Фабрика за Абсолют Карел Чапек

No votes yet.
Please wait...
Корица на Живият пясък

41

Живият пясък Димитрий Биленкин

No votes yet.
Please wait...
Корица на Сините пеперуди

17

Сините пеперуди Павел Вежинов

No votes yet.
Please wait...
Корица на Апикис

103

Апикис Курд Ласвиц

No votes yet.
Please wait...

3 comments on “Гласуване за най-добра книга от „Библиотека Галактика“

  1. Имаше една друга, по-нова поредица, със същия размер, че дори и графично оформление подобно като „Библиотека Галактика“, ама не мога да се сетя за името – имаше доста добри книги и там.

  2. ааа, „Библиотека Фантастика“ беше, да :)

Коментарите са изключени.