Бюлетин Годишни награди Конкурс Агоп Мелконян

Библиотека Галактика № 122 и 123

Снимка: Краят на Галактиката

 

След четиридесет години на сцената настъпва моментът, в който иконичната „Библиотека Галактика“ ще си каже сбогом със своите читатели. Две книги ще бъдат очаквания и необходим бенефис, с който любимата на поколения поредица ще затвори последната глава от своята история.

№ 122, „Приказка за тройката“ от Аркадий и Борис Стругацки, и № 123, „Антиутопия“ от Агоп Мелконян, се отпечатват под логото на издателство „Сталкер“ и с кориците на неподражаемата Текла Алексиева. Книгите се издават според желанието на един от създателите и основен двигател на „Библиотека Галактика“, Милан Асадуров, който ни напусна преди да види своя проект изпълнен докрай.

„Приказка за тройката“ и друг път е била издавана на български, но Милан Асадуров беше решил, че книгата се нуждае от редакция на превода и едно по-добро издание. А кое по-достойно място за книга на А. и Б. Стругацки от „Библиотека Галактика“? Кой и друг би бил по-достоен да сложи край на една поредица, която винаги се е борила с цензурата от книга, която е била забранена в продължение на двадесет години за сатирата си над тоталитарния съветски режим?

„Антиутопия“ от своя страна ни връща не само към историята, но и към основите на фантастиката, към въпросите за това какво е да си човек и какво ни прави хора. Сборникът съдържа едноименната пиеса/новела от Агоп Мелконян, както и всички наградени разкази от осемте години на конкурса на името на Агоп Мелконян, който сп. „Сборище на трубадури“ организира заедно със семейството на автора. Това издание е реверанс към българската фантастика – както към видния неин деятел от миналото, така и към новото поколение автори, върху които пада задачата да отведат жанра в бъдещето.

Книгите ще получат две представяния. Първото събитие ще бъде на 1 ноември от 18ч., в градската галерия, Варна. Второто ще бъде в София и ще се проведе на 12 ноември от 18:30 ч. в клуб „Перото“.

Книгите от това издание не са предназначени за продажба в търговската мрежа. Ще бъдат разпространени между семейства, приятели и фенове на Галактика на представянията. Гостите на събитията могат да вземат до две копия от заглавие.

Събитията са с благотворителна цел, в памет на създателя на поредицата Милан Асадуров. Събитието във Варна е в подкрепа на проекта на Петя Михайлова за музей, посветен на „Библиотека Галактика“ и специализирана книжарница за фантастика на мястото на книжарницата на Милан Асадуров.

Събитието в София ще е в подкрепа на последния проект на Агоп Мелконян – „Очерци за историята на арменската литература“.

Очакваме ви!

Джовани Чемишанов

2 comments on “Библиотека Галактика № 122 и 123

  1. Здравейте!
    Разбрах,че последните две книжки на Библиотека Галактика са юбилейни и не се продават.
    Как мога да се снабдя с тях,тъй като притежавам цялата колекция.
    Ще се радвам ако ме насочите,за да мога да ги закупя.
    Успешен ден!

  2. @Валентин Кондев: Към момента не можем да Ви съдействаме. Изданията наистина са редки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.