Бюлетин Годишни награди Конкурс Агоп Мелконян

Библиотека Галактика № 122 и 123

Снимка: Краят на Галактиката

 

След четиридесет години на сцената настъпва моментът, в който иконичната „Библиотека Галактика“ ще си каже сбогом със своите читатели. Две книги ще бъдат очаквания и необходим бенефис, с който любимата на поколения поредица ще затвори последната глава от своята история.

№ 122, „Приказка за тройката“ от Аркадий и Борис Стругацки, и № 123, „Антиутопия“ от Агоп Мелконян, се отпечатват под логото на издателство „Сталкер“ и с кориците на неподражаемата Текла Алексиева. Книгите се издават според желанието на един от създателите и основен двигател на „Библиотека Галактика“, Милан Асадуров, който ни напусна преди да види своя проект изпълнен докрай.

„Приказка за тройката“ и друг път е била издавана на български, но Милан Асадуров беше решил, че книгата се нуждае от редакция на превода и едно по-добро издание. А кое по-достойно място за книга на А. и Б. Стругацки от „Библиотека Галактика“? Кой и друг би бил по-достоен да сложи край на една поредица, която винаги се е борила с цензурата от книга, която е била забранена в продължение на двадесет години за сатирата си над тоталитарния съветски режим?

„Антиутопия“ от своя страна ни връща не само към историята, но и към основите на фантастиката, към въпросите за това какво е да си човек и какво ни прави хора. Сборникът съдържа едноименната пиеса/новела от Агоп Мелконян, както и всички наградени разкази от осемте години на конкурса на името на Агоп Мелконян, който сп. „Сборище на трубадури“ организира заедно със семейството на автора. Това издание е реверанс към българската фантастика – както към видния неин деятел от миналото, така и към новото поколение автори, върху които пада задачата да отведат жанра в бъдещето.

Книгите ще получат две представяния. Първото събитие ще бъде на 1 ноември от 18ч., в градската галерия, Варна. Второто ще бъде в София и ще се проведе на 12 ноември от 18:30 ч. в клуб „Перото“.

Книгите от това издание не са предназначени за продажба в търговската мрежа. Ще бъдат разпространени между семейства, приятели и фенове на Галактика на представянията. Гостите на събитията могат да вземат до две копия от заглавие.

Събитията са с благотворителна цел, в памет на създателя на поредицата Милан Асадуров. Събитието във Варна е в подкрепа на проекта на Петя Михайлова за музей, посветен на „Библиотека Галактика“ и специализирана книжарница за фантастика на мястото на книжарницата на Милан Асадуров.

Събитието в София ще е в подкрепа на последния проект на Агоп Мелконян – „Очерци за историята на арменската литература“.

Очакваме ви!

Джовани Чемишанов

2 comments on “Библиотека Галактика № 122 и 123

  1. Здравейте!
    Разбрах,че последните две книжки на Библиотека Галактика са юбилейни и не се продават.
    Как мога да се снабдя с тях,тъй като притежавам цялата колекция.
    Ще се радвам ако ме насочите,за да мога да ги закупя.
    Успешен ден!

  2. @Валентин Кондев: Към момента не можем да Ви съдействаме. Изданията наистина са редки.

Коментарите са изключени.