Бюлетин

Отговор на Въпрос 2 от Кръг 1 от Играта на въпроси и лова на отговори

(Вижте новия 3-и въпрос.)

Въпрос 2 от Кръг 1:

Не знаем със сигурност на коя дата е роден този човек, но държавата, където това е станало, вече не съществува. Когато е в трети клас, разбира, че майка му е излъгала за възрастта му, за да го изпрати на училище с година по-рано. По желание на баща си пробва да учи за лекар, но не е одобрен на нито едното от местата, където кандидатства. В крайна сметка се насочва към друга област, в която защитава докторат и по ирония впоследствие дори преподава в медицински университет. По собствените му думи през целия си живот среща само двама души, които са по-умни от него. Той е с чин ефрейтор от армията, известен е като „законодател“, а някои от думите, които измисля, днес са общоприети. Първият му фантастичен разказ е публикуван, когато е на 18 години. Следват още много разкази и книги в различни жанрове и на различна тематика, някои издадени под псевдоним, но е по-популярен като автор с рожденото с име. На него са кръстени училище, астероид и кратер на Марс. Кой е той?

Отговор:

Айзък Азимов.

(Чуйте едно интересно интервю с преводача на „Фондацията“.)

Айзък Азимов е роден между октомври 1919 г. и януари 1920 г. в Петровичи, Руска съветска федеративна социалистическа република. Родителите му емигрират в САЩ, когато той е на три години. Носител на пет награди Хюго и две Небюла, той е смятан за едно от най-големите имена във фантастиката. Автор е на поредицата „Фондацията“ и формулира „Трите закона на роботиката“.

 

снимка
Айзък Азимов

Получихме точно 100 верни отговора на въпроса. Това е повече, отколкото на първия, но новият Ви е затруднил повече, защото делът на грешните отговори е по-голям. Не забравяйте, че може да отговаряте повече от веднъж, като ние ще зачетем само последния получен отговор. Дори да отговорите грешно, може да направите корекция, като попълните формуляра пак.

Остават още два въпроса до края на Първи кръг и раздаването на наградите. Използвайте електронната поща, с която вече сте се регистрирали при отговора на предишните въпроси, за да сумираме правилно точките Ви.

Картата показва местоположението на вярно отговорилите.