Бюлетин

Отговор на Въпрос 4 от Кръг 1 от Играта на въпроси и лова на отговори

 
 

Обобщение на Кръг 1

С Въпрос 4 завърши Кръг 1 от съвместната ни игра с издателство „Изток-Запад“ и издателство „Сиела“. Благодарим на всички, които се включиха в играта – както на позналите, така и на останалите! Нашето желание е преди всичко да бъде занимателно и забавно. Все пак не забравяме и наградите. По регламент печели този, който е събрал най-много точки, а при равенство се тегли жребий. Скоро ще обявим и кога ще бъде теглен жребият за определянето на победителя. Напомняме Ви, че дори и тези, които нямат максимален брой точки, участват с натрупаните точки в класирането за голямата награда след изиграването на всички шест кръга. Всеки кръг излъчва отделен победител сред хората с най-много точки в този кръг. Следете и страницата ни във Фейсбук за извънредните блиц кръгове с въпроси и награди=

 


Въпрос 4 от Кръг 1:

Преди да стане известен, този автор работи като начален учител. Междувременно пише разкази, които първоначално не намират широка популярност. Пробивът му идва, когато негов разказ печели награда от конкурс на списание, носещо името на известна телевизионна поредица. През 1985 г. излиза първият му роман, за който получава голяма жанрова награда през следващата година. По-късно в една и съща година печели „Хюго“ за най-добър роман и „Локус“ за най-добър фантастичен роман с книга, която поставя началото на тетралогия. От години се носят се слухове, че тя ще бъде пренесена на екран – първо, като игрален филм, продуциран от филмово студио, основано през 1923 г., а след това и като сериал. Засега обаче това не е осъществено. Коя е описаната личност?

Отговор:

Дан Симънс

След като завършва университета, Дан Симънс работи по специалността си в системата на началното образование в продължение на 18 години, като през последните от тях се занимава с даровити деца. Междувременно пише разкази и ги изпраща до различни списания, но без успех. Той е на път да се откаже и са се посвети изцяло на преподавателската си дейност, но на семинар по писане успява да впечатли Харлан Елисон, който го насърчава и предлага да включи разказ на Симънс в конкурс на списанието „Зоната на здрача“. Разказът печели сред конкуренцията на 7000 други и е публикуван през 1982 г. в деня, в който се ражда неговата дъщеря. Четири години по-късно първият му роман „Песента на Кали“ печели Световната награда за фентъзи. Оттогава насам публикува множество разкази и романи в жанровете научна фантастика, фентъзи и трилър. Повлияна от „Кентърбърийски разкази“ , книгата „Хиперион“ поставя началото на тетралогията „Песните на Хиперион“, която му носи голяма популярност и множество награди, включително „Хюго“ за най-добър роман. Студиото „Warner Bros.“ има проект за нейната филмова адаптация, който засега остава нереализиран, също както и намерението на „Syfy“ за телевизионен сериал. За сметка на това историческият трилър „Ужас“ („The Terror“) е продуциран от Ридли Скот, а десетте му епизода са излъчени по канала „AMC“. Според Дан Симънс всички добри писатели са и сериозни читатели, а съветът му към начинаещите автори е да не се примиряват с постигнатото и винаги да се стремят да подобряват писането си.

снимка
Дан Симънс пред Longmont Times-Call през 2017 г.

За този въпрос получихме 66 верни отговора, като географията на участващите се разширява и имаме познали от места, които досега не бяха представени в конкурса, както може да бъде видяно от картата.