Библиотека Бюлетин

Сборище на трубадури, Год. 11, Бр. 12 – редакционно встъпление

Сборище на трубадури, Год. 11, Бр. 12

 

Писателите са удивителни същества.

Самият факт, че на всички автори в този брой казах да не ми изпращат разкази за световни пандемии, но въпреки това първият разказ, който ще прочетете след малко, е тъкмо за това – за световна пандемия, – показва, че рано или късно ще постъпят така, както си искат.

Писателите са като група деца, които оставяш да си играят на двора, а когато се връщаш да ги нагледаш, откриваш, че са построили завод за разделна обработка на отпадъци… или магнитно-резонансен спектрометър за измерване на драматичността на живота.

Единственото, на което можеш да разчиташ, е, че ще ти се наложи да импровизираш, за да прикриеш, че са те изненадали напълно.

Този брой, 11-12-и (година-месец), на списанието е толкова редовен, колкото е възможно при създалите се обстоятелства. Бързам да кажа, че „Сборище на трубадури“ ще продължи да излиза по същия начин, по възможност всеки месец, с фокус върху читателите на електронни книги. В което няма нищо страшно. Ако си проверявате съобщенията във Фейсбук със смартфон, вече имате електронен четец и сте електронен читател.

Броят, който държите в ръцете си, е малко по-специален, за загрявка, така че е с обем около 140 страници. Януарският, под съставителството на другия дежурен редактор в списанието – Александър Карапанчев, ще е почти изцяло посветен на разказите от Конкурса Агоп Мелконян 2020 (почти, защото можете да ни изпратите ръкопис през редовния прием и е възможно той също да бъде включен). Февруарският ще бъде отново под моя редакция и вече съм започнал да чета разкази за него, но ще сме взели предвид отзивите Ви и ще се постарая да овладеем ситуацията в рамките на 100 страници. Всички следващи броеве ще бъдат смесица от технологичното чудо на електронната книга, удобството на хобитова дупка и невероятното във всекидневното.

Накратко за съдържанието.

Към всеки текст в броя няма секция с биографията, библиографията и снимката на автора. Като читатели сигурно вече знаете какво е постигнал в живота си. С изключение на прозаичните фрагменти от Поли Муканова съзнателно не включих раздел с поезия, но в бъдеще такъв раздел ще има. Жанровото разделение е проява на търговска сегрегация за удобство на купувача в книжарницата, така че за такава дори не може да става дума. Произведенията са пред очите Ви и имате непосредственото право да общувате с тях без излишни наставления.

Някои от разказите, като например тези на Райна Маркова и Елена Павлова, са от предстоящи техни сборници (повече за сборника на Райна Маркова – в една от рекламните секции).

Други, като тези на Калин М. Ненов, Борислава Славеева и Александър Карапанчев са част от вече излизали книги.

Разказите на Мартин Петков, Гергана Пожарски и Сесил Костадинова са съвсем нови или се публикуват за пръв път.

Имаме и „Новите автори“ Милена Милева и Христо Гошев – първата вече е публикувала в „Сборище на трубадури“, а Христо Гошев е превел разказа си на български, след като разказът му е публикуван първо на английски в чуждестранно издание.

„Микро Бургас“ съдържа девет флаш-фикшън истории с общата характеристика, че в движение помолих да се организират само бургаски писатели фантасти и да ми изпратят резултата – благодаря им за бързата реакция и се надявам в следващите броеве микро рубриката да гостува на още интересни места.

Не на последно място – финалът на броя е в ръцете на Янчо Чолаков и неговите „Дванайсет разбойници“; препоръчвам да изчетете „Гощавката…“ докрай за пълния ефект на „откъса от живота“ на Исус и неговите ученици, както ги е описал авторът.

И най-накрая, из броя ще се натъкнете на безплатна „реклама“ – нищо по-малко от информация за предстоящи или вече излезли книги, която помолих някои от авторите да ми дадат за техни или книги, които са им направили силно впечатление. Заедно с двете илюстрации на Милена Чолакова, информацията за тези книги ще Ви дава кратък отдих, преди да продължите със следващата история…

Още ли сте тук? Продължете със следващата история.

Петър Тушков


Съдържание на броя

 

Редакционно

Встъпление

Български разказ

Райна Маркова
Короната и маската

Гергана Пожарски
(Не)нормална история

Елена Павлова
Моята блатна луна

Мартин Петков
Сладолед с вкус на небе

Александър Карапанчев
Приказка за думата

Калин М. Ненов и Борислава Славеева – Борея
Приказки за юнаци и злодеи

Сесил Костадинова
Бягство към дома

Фрагменти

Поли Муканова
Въздушни ескизи

Флаш

Елена Трендафилова
Янчо Чолаков
Ценка Бакърджиева
Валентин Д. Иванов
Наталия Недялкова
Георги Христов
Микро Бургас

Преводен разказ

Франк Бьомерт
Операция „Акт на милосърдие“ (превод от немски Стоян Христов)

Амброуз Биърс
Любимото ми убийство (превод от английски Петър Тушков)

Нови автори

Милена Милева
Изкуство

Христо Гошев
Imago et Umbra

Дванайсет разбойници

Янчо Чолаков
Гощавката у Еди-кой си


Изтеглете безплатно

Сборище на трубадури, Год. 11, Бр. 12 в Книжарница „Ерго“