Библиотека Бюлетин

Сборище на трубадури, Год. 12, Бр. 1 – редакционно встъпление

Сборище на трубадури, Год. 12, Бр. 1

 

Според класика Йордан Радичков най-българският месец в годината е януари.

Тъкмо през него работихме и по нашия специален брой на списанието. Разгледан по-отблизо, той спокойно може да се раздели на три секции или, ако предпочитате, на три тематични блока.

Първата секция е посветена на Агоп Мелконян и „хвърля“ няколко погледа към неговото тъй богато творчество. Тук сме включили една от най-интересните му статии, публикувана навремето в „Библиотека Галактика“ (в която, нека припомним, той беше не просто най-младият член на редколегията, но и автор, преводач, съставител). Освен това тук сме приютили нов разказ на Явор Цанев, вдъхновен от агоповския цикъл „Досиета от лудницата“, и кратка като въздишка биографична импресия на Янчо Чолаков. На снимки ще видите превъплътения в бронз Агоп, синьо-бяла табела с неговото име… и не само.

По-нататък закономерно идва основният блок в този зимен брой – десет български разказа от нашия конкурс 2020, пет наградени от почетното и от основното жури и други пет, подбрани от двайсетицата най-добри. И много, много важна добавка: ухажвайте плътно вашите музи и точете здраво авторските си пера, защото съвсем скоро се задава десетият ни, юбилеен конкурс за разкази!

(Лично на мен ми се иска тая десета надпревара да се обогати и с нещо принципно ново. Ето защо съм предложил сега да се въведе допълнителна конкурсна категория за фантастично стихотворение или пък за фантастично есе – области, в които неуморният Агоп Мелконян също се изявяваше блестящо.)

Но хайде с бърз скок пак да погледнем първата корица на списанието пред нас. На нея е сложена веселата и изящна рисунка на Калин Николов, художник и изкуствовед с множество различни лица и почерци, който безвъзмездно ни отстъпи няколко свои графични работи, специално нарисувани за нас.

В такъв смисъл е редно да благодарим за преотстъпени права и на Розалия и Димитър – дъщерята и сина на Йордан Радичков, на преводачката от немски език Маргарита Дилова, на всички включени тука български автори, без които броят нямаше да се получи.

А той се получи действително пъстър – за това свидетелства и третата секция, предложила в страниците си особено точната, полезна статия на Явора Руменова на тема „редактиране“. И също – информация за последните към момента награди „Тера“, сред чиито носители се оказа и един писател, преминал в отвъдното преди… почти цял век. И нов фантастичен хорър от варненеца Йордан Матеев. И есе от австриеца Стефан Цвайг за вълшебника на перото Ернст Теодор Амадеус Хофман, роден през януари преди 245 години.

(Ако позволите, още една вметка. Като изписах името Цвайг, отново се подсетих колко хармонично е съчетал той в есето си биографични данни за автора на „Лешникотрошачката“ и свои размисли за творчеството му. Точно това е и любимият ми подход към литературата: научѝ повече за живота на писателя, за да проникнеш по-надълбоко в света на творбите му.)

Накрая остана да кажа две думи за антологията „Третье пришествие“, излязла през м.г. в голямото московско издателство „Вече“. Но тъй като за тази книга има отделно инфо, нека привърша с пожеланието – през 2021-ва. българската фантастика да излезе на още по-широк международен друм!

 

Александър Карапанчев


Съдържание

Редакционно встъпление

Част I

Агоп Мелконян
Робърт Хайнлайн – писателят фантаст „най“

Явор Цанев
„А“ и „А“

Янчо Чолаков
Кой е Агоп Мелконян – улица или паметник?

Част II

Конкурс „Агоп Мелконян 2020“

Славия Шопова
Полет

Елена Тодорова
Време за закуска

Анна Колчакова
Край!

Деница Дилова-Маркова
Ludus

Калоян Захариев
Празен

Весела Халтъкова
Картината

Кръстю Мушкаров
Обратната страна на дъгата

Цветан Мънгов
Магия

Мартин Дойчинов
Тролски зъб

Десислава Сивилова
Във фризера

Наградени и отличени

Част III

Явора Руменова
Редакторът и неговата работа

Стефан Цвайг
Е. Т. А. Хофман

Асен Стоименов
Антологията „Третье пришествие“

Йордан Радичков
Гущерчето

Йордан Матеев
Опасно въображение

Кратки новини

Бележки

Индекс на илюстрациите в броя


Изтеглете безплатно

Сборище на трубадури, Год. 12, Бр. 1 в Книжарница „Ерго“