Осем секунди, от Светослав Минков (разказ)

0
Илюстрация към Осем секунди, от Светослав Минков (разказ); снимка на Светослав Минков на младини

На снимката: Светослав Минков.
Отговорен редактор за публикацията: Александър Карапанчев.

Бележка от редактора: През този месец преди 50 години почива основоположникът на модерната българска фантастика. Това събитие от недалечното минало ни подсети да пуснем тук един от неговите ранни опуси, който не само че съчетава различни жанрове, но е и сред най-драматичните разкази в нашата литература. Приживе авторът не го е включвал в своя книга.

Светослав Минков (1902–1966)

Осем секунди

разказ

В онзи час на зимните вечери, когато затваряха всички кафенета, старецът с разкъсаните обуща и смачкана широкопола шапка – загърнатият в някакво износено палто бедняк – минаваше като сянка из пустите улици на града. Неговата висока фигура се клатеше под слабото покуцване на левия крак все така бавно и неизменно-равномерно и в тишината на леко падащия сняг, и в острия писък на виелицата, която сечеше лицата на закъснелите минувачи и ги караше да догонват последните коли на трамваите. Той само слабо потреперваше от студ и километрите, които изминаваше през обезлюдените площади и булеварди, до края на града и в полето, сякаш нито го изморяваха, нито пък плашеха със замръзване. И този старец наистина би се сторил всекиму за въплъщение на злия дух, възвестяващ страхотното и гибелното на нощта, ако не се явяваше едно твърде реално обстоятелство, за да докаже, че той е прост смъртен като всеки един от нас.


Правата за електронната публикация на този разказ в списанието (за една година, публикуван на 24 ноември 2016 г.) са изтекли. Ако желаете да ни помогнете да ги подновим, свържете се с нас. Или научете повече за разказа.

© 1923 Светослав Минков
Първа публикация в: списание „Хиперион“, брой 9–10 от 1923 г.

Коментари

коментара