Библиотека Личности

Сидни Сайм – илюстраторът на Лорд Дансени

Сидни СаймТази година на 22 май се навършват седемдесет години от смъртта на Сидни Сайм (1867 – 1941), английски художник от късновикторианската епоха и последвалите я периоди, известен със сатиричните си творби и най-вече с работата си като илюстратор за фентъзи разказите на ирландския писател Лорд Дънсейни. Сайм е роден в Манчестър, в младостта си работи каквото му попадне, докато не се записва да учи в Ливърпулския художествен колеж, откъдето продължава образованието си в Ливърпулския университет. Фантастичната тематика и скритата сатира, насочена към богатите и политиците, в картините и илюстрациите, които създава, бързо му печелят слава. През 1904 год. ирландският аристократ и писател Едуард Джон Мортън Дракс Плънкет, 18-ти барон Дансени (известен като Лорд Дънсейни, или Дансени), се свързва с него, за да илюстрира първата му книга, The Gods of Pegana, публикувана през 1905 год. Това слага началото на сътрудничеството помежду им, продължило до края на живота на Сайм. Поне една от книгите на Дънсейни (The Book of Wonder) използва за вдъхновение на част от разказите творби на Сайм. Сред писателите, които свидетелстват влиянието на Сайм върху творчеството им е и Хауърд Лъвкрафт.

Днес част от творбите на художника могат да бъдат разгледани в колекцията на замъка Дънсейни, където се съхраняват всички оригинали на илюстрациите за произведенията на писателя, както и други картини, сред които се отличават няколко, изпълнени в цвят.

По-долу са показани осем от илюстрациите на Сидни Сайм към сборника The Book of Wonder от Лорд Дънсейни. Още илюстрации на художника можете да намерите във Flickr, благодарение на phoenixxx9000.

sime - book of wonder 1

sime - book of wonder 2

sime - book of wonder 3

sime - book of wonder 4

sime - book of wonder 5

sime - book of wonder 6

sime - book of wonder 7

sime - book of wonder 8