Книги

Чайна Миевил за Embassytown (видео)

Embassytown от China MiévilleЧайна Миевил разказва накратко за новата си книга, за онова, което го мотивира да пише, както и за бъдещите си планове.

Embassytown, или Градът на посланика, е място, обитавано от хората сред по-голям град, населяван от местните жители (наричани от колонистите „Hosts“, или приемници) на планетата Ариека, изгубена по периферията на познатия космос. Хората отдавна са напуснали Земята и са се пръснали из вселената вече като „homo diaspora“, преодолявайки разстоянията от светлинни години през вездесъщото измерение на подпространството, което те наричат „Immer“ (заемка от немското винаги, завинаги, вечност). С времето човешкият вид и ариеките са установили разменна търговия около живата биотехнология, която приемниците отглеждат някъде на повърхността на планетата.

За да станат нещата още по-интересни, Миевил прибавя неразбираем „двугласен“ извънземен език, който се оказва от жизненоважно значение за начина, по който приемниците, които не умеят да лъжат, осъзнават света. А пристигането на планетата на нов посланик успява, след много поколения съжителство между двата разумни вида, да отприщи криза с планетарни мащаби.

2 comments on “Чайна Миевил за Embassytown (видео)

  1. чета позитивни коментари по западната преса за Миевил , а и много престижни награди обра напоследък. :) Дано излезат на пазара последните му книги, за да видим точно какво представлява

  2. Подпират го сериозно с внимание и обгрижване :) Но има защо, а и наистина си струва поне да се запознае човек с онова, което пише, най-малкото защото много осъзнато борави с жанра, както сам си признава в рекламното клипче, и се променя от книга на книга.

Коментарите са изключени.