Кино | Телевизия

Трейлър 2: Конан Варварина (2011)

"Конан Варварина" 2011От блога на cinemascrotum научаваме, че е излязъл втори трейлър на предстоящата 3D екранизация „Конан Варварина“ (2011). Трейлърът от една страна изглежда впечатляващо, а от друга звучи разочароващо ню метъл, поне за моите уши. Стилът не е изненадващ, като се има предвид, че саундтракът е поверен на Тайлър Бейтс, отговорен за музиката (и обвиненията в плагиатство, ако трябва да бъдем честни) към филми като „Зората на мъртвите“ (2004), „300“, „Пазителите“ и т.н., и вероятно е признак на тесногръдие да се твърди, че музикалното оформление не е подходящо, след като метълът и символиката около него нерядко са си имали вземане-даване с представата за романтичния варваризъм и епичната баталност – имам ли право да осъждам стиловото развитие в музикалните шумове на фона на яки типове, млатещи се с мечове?

Признавам си, че ми се гледа нещо жанрово без претенции за висока култура (Хари Потър да ми е на помощ). Любопитен е и фактът, че филмът е сниман в България, а познавам доста хора, които чисто и просто гледат с пренебрежение на продукции, снимани на родна почва. Любопитен, откъм естествената тенденция на номадите по душа за търсене на изживявания и – в буквалния смисъл – на свежа кръв извън естествените им ареал на обитание и генофонд. Без да навлизаме излишно в тази тема – просто един възможен паралел, – лично аз някак не успявам да забележа нещо „отблъскващо“ дори и във втория трейлър на филма и по-големият брой на статистите ми се струва плюс. Нали разбирате, даже сред тях да има нашенци, които са забравили да си свалят електронния часовник „Сейко“, ми се иска филмът да си струва и продуцентите, сценаристите и режисьорът да са успели да уловят поне малко от магията на Робърт Хауърд. А оригиналната трактовка на вечните общочовешки теми би била огромен скок – наивните ми надежди никога не са били по-големи…

Вторият трейлър още веднъж не загатва за някаква особено заплетена драматургия (минус), но обещава забавление в зоната на героичната фантастика (плюс), а саундтракът е интересно решение (плюс/минус):