Библиотека Личности

Интервю с Колибри (Ана Хелс)

Интервю с Колибри (Ана Хелс)

Продължаваме цикъла от интервюта с издателства, подкрепящи фентъзито като жанр. На вашето внимание представяме издателство „Колибри“ – те отскоро са във фентъзи зоната, но поне засега имат доста добри попадения. Дано продължават с добрата политика на издаване и занапред. На въпросите отговаря Aндрей Велков, водещ редактор на поредица „Фентъзи и Фантастика“.

Ана:

Допреди около година по никакъв начин не свързвах издателство „Колибри“ с фентъзи-заглавия – от къде дойде тази огромна промяна в курса на издаване? Много издатели смятат фентъзито за непечеливш и силно ограничен като таргет жанр, та винаги ми е интересно, когато някой се заеме с такива заглавия, и се питам за мотивите…

Колибри:

Това не е промяна в курса на издаване, а по-скоро допълнение. Конкретното раждане на поредицата на „Колибри“ за фентъзи и фантастика се случи през една зимна вечер, след представяне на книга, когато г-ца Вагенщайн и моя милост се заговорихме за българското книгоиздаване на по чаша вино в един бар.

На книгоиздателите, които смятат фентъзито за непечаливш и ограничен откъм таргет жанр, препоръчвам да преосмислят позицията си. Това, че е намалена покупателната способност, съвсем не означава, че в България няма хиляди почитатели. А мотивите са от различно естество – една книгоиздателска „диверсификация на портфейла“ от бизнес гледна точка, но и едно желание повече хубави творби от качествени автори от фантастичния жанр да стигат до българските читатели.

Ана:

В секцията ви Очаквайте от много време стоят лично мен силно вълнуващи ме имена като Клайв Баркър, Джим Бътчър, Питър Брет – но така и не се появяват на пазара… Можете ли да ни дадете някакви, пък били те и приблизителни насоки, кога можем да ги очакваме на българския пазар?

Колибри:

„Колибри“ е много голямо издателство и има стриктен график, по който се издават множеството заглавия от различни жанрове. Фактът, че фантастичната поредица е нова, преопределя забавянето, но това скоро ще отпадне като проблем, защото набираме скорост. Първите срещи на Питър Брет и Джим Бътчър с българските читатели са въпрос на няколко седмици. А в програмата ни за тази година са включени още много заглавия – трета фентъзи поредица – „Кодекс Алера“ на Джим Бътчър и фантастиките от библиотека „Галактики“ – „Селцето“ – Кир Буличов, „Зора“ – Октавия Бътлър, „Уравнения на живота“ – Саймън Мордън, „Ветеран“ – Гавин Смит.

Ана:

Как вземате решение кое заглавие си заслужава издаването – по личен вкус, по световни статистики, по интуиция? Или все пак обръщате внимание и на разни форуми и сайтове на читатели, които споделят мнението си за различни заглавия?

Колибри:

Аз съм заклет почитател на фантастичната литература повече от четвърт век. Прекарал съм обаче и не малко време от другата страна на барикадата, от страната на книгоиздателите, и съответно мога да мисля едновременно и като читател, и като търговец. Решения вземам на база всичко изброено във въпроса Ви и обръщам ежедневно внимание на форуми (наши и чужди), сайтове и блогове.

Ана:

Как бихме могли ние четящите и списващи блогове да бъдем полезни на издателство като вашето? Какво място има, може и трябва да има мнението на един читател, публикувано в личен блог или форум за един издател? Ако даден читател се обърне към вас с предложение да проучите и издадете даден автор, бихте ли му обърнали някакво внимание, по-различно от любезно изслушване :) ?

Колибри:

Блоговете са достатъчно полезни за книгоиздателите такива, каквито са. Имам предвид обратната връзка и възможността читателите да имат шанса да прочетат повече и по-различна информация за дадена книга. За мен лично всяка публикация или мнение от блогосферата е важно. Абсолютно, аз обръщам стопроцентово внимание на всеки съвет/предложение от читател, защото аз също съм читател и това е ценно за мен.

Ана:

Какво е мнението ви за електронните книги – защо толкова малко издатели в България рискуват с този формат? Колибри по принцип сте доста добри иноватори, залагащи на новите неща като трейлърите на книги например, можем ли да очакваме скоро и електронни формати на някои книги – примерно на тези с изчерпан хартиен тираж?

Колибри:

Мнението ми за електронните книги е много положително. Аз чета главно на киндъл. Колибри вече има електронни формати на свои книги, с повишаването на потребителското търсене към електронните книги в България, заглавията в такъв формат е неизбежно да стават все повече и повече.

Ана:

Виждам, че от време на време опитвате на вкус някой от така популярните ърбън-вампирии или писмения вариант на трансформърите – много хора са принципно против подобни известни, но леко посредствени издания, посветени на тийнейджърски страсти а ла „Здрач“ – какво е вашето общо мнение за подобни заглавия, които аз лично рядко ценя? Кога стремежът към печалба ще бъде надминат от удовлетворението от издаване на качествена литература като водещ мотив в издателска политика, или това е твърде утопичен въпрос?

Колибри:

Въпросът е твърде утопичен, да :) Става въпрос за търсене и предлагане. Но нека погледнем от положителната гледна точка – една фенка на лигавото ърбан-фентъзи е потенциален читател и на истинското такова. Все пак героят на Джим Бътчър Хари Дрезден („Досиетата на Дрезден“) може да изяде с парцалите вампирчето Едуард, а поредицата за неговите разследвания е еталон в жанра. Имам предвид, че любовта към фантастичния жанр подлежи на култивиране, така че една невръстна вампиролюбка сега е бъдеща читателка и на по-сериозни и качествени заглавия като следваща стъпка от естествената ѝ еволюция на читател.

Ана:

Какво ви е мнението за недовършени поредици или книги, издавани с лош превод в миналото – бихте ли се заели с преиздаване на според мен недостатъчно добре представени класици на фентъзито като Андре Нортън, Майкъл Муркок, Робърт Асприн или Ан Макафри например, или класическото фентъзи вече няма място в ърбън света ни?

Колибри:

Отрицателно ми е мнението, естествено, но нека да знаем, че една поредица се превръща в недовършена, когато няма търговски успех, т.е. не са си я купили достатъчно хора и издателството е претърпяло загуба. Конкретно – Андре Нортън на мен лично не ми допада, за Муркок съм съгласен, но повечето негови фенове са прочели всичко в оригинал, Асприн всъщност е излизал доста на български, а Ан Макафри, мир на праха ѝ, май има две-три излезли у нас книги. Не смятам, че класическото фентъзи няма място, и като доказателство приканвам всички фентъзи-почитатели да очакват книга първа от поредицата „Кодекс Алера“ на Джим Бътчър като типичен представител, а също и „Защитения“ на Питър Брет, която е също класическо фентъзи, което се развива в нашето бъдеще, след като демони са победили човечеството…

Ана:

„Колибри“ издава и български автори, но досега не съм видяла нещо с фентъзийна насоченост, издавано от вас. Дали е заради липсата на заслужаващи си проекти, или фентъзи, на всичкото отгоре българско, е малко кауза пердута за едно активно издателство? Как български автор може да се свърже с вас, за да разгледате негов проект, книга или идея за книга?

Колибри:

Давам шанс на абсолютно всеки, който пише в жанра, и съм прекарал много часове, четейки изпратени до „Колибри“ фантастични произведения. Искам един ден в ръцете/на екрана ми да попадне българския Абъркромби, Линч, Рутфъс, Брет или Бътчър и тогава ще дам всичко от себе си той да бъде издаден не само на български, а и на други езици. Всеки може да се свърже с мен на електронната поща на издателството.

Искам само да добавя, че преди малко получих потвърждение за още един фентъзи автор, който ще бъде издаван от „Колибри“ в България. Казва се Матю Стовър, а книгата е „Heroes die“. Чел съм я два пъти и смея да твърдя, че е една от най-добрите книги в жанра, а преди няколко години главният герой Каин оглави класация за най-брутален герой в историята на фентъзито.

Благодаря за хубавите въпроси и поздрави на читателите на този блог.

4 comments on “Интервю с Колибри (Ана Хелс)

  1. Чудесна идея са тези тематични интервюта! Само пропусна да напишеш името на човека от „Колибри“, с когото разговаряш, а това също е интересно :)

  2. Напротив, пише си името на човека в увода над интервюто

Коментарите са изключени.