Бюлетин

Нов вид DRM води към мрачно бъдеще за купувачите на е-книги (Михаил Абаджиев)

Нов вид DRM води към мрачно бъдеще за купувачите на е-книги

Тъкмо когато си мислехме, че DRM1 при електронните книги е на смъртното си легло, компанията Enthrill Distribution се опитва да трансформира индустрията с е-книги чрез новата си платформа PackaDRMTM. Този вид DRM разчита на налагането на договор върху читателите чрез персонализирано предупреждение относно авторското право, сложено в началото и края на книгата заедно със скрити водни знаци.

Когато читателят купи книга, защитена с PackaDRM, ще види цяла страница в началото на книгата със съобщение, което ще напомня, че съдържанието на е-книгата е със защитени права. В края на книгата ще има друга цяла страница, която ще напомня за договора, който сте сключили с издателя в момента на покупката. Ако някой се опита да премахне тези страници, книгата е белязана с водни знаци, плюс скрит идентификационен номер, уникален за всеки потребител, което позволява на издателя да проследи притежателя в случай, че някой е разпространил е-книгата в интернет, например чрез торенти.

Както и предишният осакатяващ DRM, този също има недостатъци. Главният страничен ефект е, че плащащите клиенти на издателствата ще трябва да третират електронните си книги като конфиденциални документи. Ако някой например си забрави четеца за е-книги във влака, човекът, който го намери, може да не се интересува изобщо от концепции като „пиратство“ и би могъл да сподели колекцията му от е-книги с приятели, които на свой ред направят същото, докато накрая файловете не се окажат на някой сайт за споделяне на файлове. Ироничното е, че за хората, които свалят „пиратските“ копия, няма никакъв риск, но човекът, който си е закупил книгите, ще трябва да носи отговорност за нарушение на DRM.

Браво Enthrill Distribution! Продължавайте в същия дух! Следващата логична стъпка е да се сложат предупреждения от ФБР в началото на всяка книга както при филмите на DVD и Blu-Ray! Предупреждения към хората, които са си дали парите за продукта, а тези, които свалят книгата от сайт за споделяне, ще могат да четат без такива обидни ограничения.

Да се надяваме, че издателите ще проявят благоразумие и няма да вкарат масово тази ограничаваща мярка. Ако стане обратното, сами ще накарат клиентите си да „пиратстват“, защото е по-лесно и удобно. И това няма да защити ничии права.

Източник: myce.com

1 От Digital Rights Management (Управление на дигитални права)


Михаил Абаджиев е любител на книгите, видеоблогър и технологичен ентусиаст с академични интереси в областта на книжната блогосфера. Посетете неговия сайт, „Омагьосано време“, или страницата на сайта му във Facebook, където ще намерите видеоревюта на много непревеждани книги и последни новини от фронта на книгоиздаването, културата и фантастичното!

5 comments on “Нов вид DRM води към мрачно бъдеще за купувачите на е-книги (Михаил Абаджиев)

  1. Ако някой измисли по-добър капан, друг ще измисли по-добра мишка. Това като гледам е малко по-сложна защита, но нищо, което не може да бъде заобиколено. Самата идея за ДРМ издиша.

  2. Факт! Много защити са излизали, за които създателите им са твърдели, че са непробиваеми… След време се появяваше някой, които да я разбие :) Всичко е въпрос на време. После ще се появи нова защита, и нова, и нова… и така… Върти се светът :Д

  3. Така е било досега, но когато такива защити се комбинират със лобиране и прокарване на закони, които криминализират премахването на защитата и споделянето на файла… С книгите още не се е случило последното, но филмовите и музикални студия се опитват да си постелят пътя именно към това с разни неща като ACTA… Надявам се да греша, но за големите световни книгоиздателски компании ще е много изкушаващо да поемат по същия път.

  4. Те, правилата, законите и т.н., и сега ги има. Новото са водните знаци върху файла, но те винаги могат да бъдат изрязани, променени, или пък текстът на книгата да бъде копиран без тях. Да не говорим за случаите, когато книгата бъде купена с открадната кредитна карта и истинският купувач не може да бъде открит. Тогава праводържателите увисват. Докато има сиренце, мишките ще мутират. :D

  5. Само ако можеше и хората, от които зависи да го разберат това и да вложат времето и усилията си в създаване на повече и по-добри книги… :) Тук някъде се крие и шега с Асен Блатечки и празни хладилници…

Коментарите са изключени.