Бюлетин

Ново и предстоящо на книжния пазар през юнските горещини (Ана Хелс | Михаил Абаджиев)

* Този обзор е съвместна продукция на „Фентъзийното място на Ана Хелс“ и „Блогът Омагьосано време“.

Най-накрая дойде юни и стана малко по-топличко. Е, и малко по-мокро от разните му там тропически бури, които удрят през ден, и малко по-трескаво от тормозещите земетресения из Софийското поле. Между другото аз съм една от около десетината жители на Западна България, които проспаха Великия Голем Пернишки Земетръс или го възприеха като 1,1 максимум, леко развял завесите на спалнята. Да, точно толкова голям темерут съм явно; и демон да се изсипе в коридора, ще го черпя кафенце и ще го предупредя да не цапа пътеките. Но за книгите да кажем.

* * *

Започваме отново с редовните ентусиасти от „MBG Books“, които, освен че подеха куеста за нов български фентъзиен роман, си спазват и обещанията и на опашка за нашите портфейли са се нагласили Ървайн, Канаван, Съливан и Къркпатрик в разкошни корици. За мрънкотещите относно разделянето на Тетрарх – причините реално са технически, а не печалбарски, и предпочитам две отделни части с по-възможност различни уникални корици, отколкото едрогабаритна баница с гномски шрифт в различен от обичайния формат на издателството, което практически, доколкото разбрах, е била основната друга алтернатива. Но такива неща научаваш само когато питаш, и се замисляш логично над нещата, дори и да не са съвсем финансово изгодни. Някои технологии са по-достъпни от други за българските книгоиздатели, така че с времето престанах да се възмущавам душепогубващо върху странните издателски приумици, защото в повечето случаи, съвсем неочаквано, са добри идеи.

* * *

„Бард“ излизат на сцената с ново заглавие от сай-фай поредицата им, която печели своите твърди фенове от години с червените гръбчета, сега пооптимизирани и умодернени с „Нашествие“ на Б.В Ларсън. За по-фентъзийните обичливци излиза втората част „Фенрир“ на Лаклън, част от една малко спорна поредица с много елементи от северняшките легенди, на която й се чудя от доста време. Надяваме се и на нов Фийст скоро. „Бард“ изненадват всяка седмица, така че следенето на страницата им е повече от задължително.

* * *

„Инфодар“ са затънали в езотерични неща, така че тях и този месец може би ще ги попропуснем.

* * *

„Колибри“ след прекрасния подарък с първия Дрезден се насочват към по-твърдата аудитория с малко руска класика – „Селцето“ на Буличов. Обещала съм си до края на годината да опитам малко Стругацки. Дано ми се усладят като Лукяненко. И кой знае – може би Буличов да се присъедини към червения дрийм-тийм. Ще ни предложат и една много лична книга, малко встрани, но не съвсем от фантастичните ми търсения – сборник с прекрасни разкази на Милорад Павич, наречен „Вратите на съня“. За незапознатите Павич беше сръбският Борхес, нещо като Салвадор Дали на хартия. И все още е толкова извънземно велик, както и при първия ми сблъсък с него в „Хазарски речник“, въпреки че ни напусна преждевременно, преди да ми е оставил достатъчно книги, за да мога да издържа поне до края на света.

* * *

„Вакон“ излизат съвсем скоро на пазара с втората си Труди Канаван, като третата ще пристигне до края на годината, пак в симпатичния си джобен формат и с много добри корици. И чакаме Ейб Линкълн да размаха мечове сред зомбясалите вампири. Маргиналният жанр на класика и гор-хорър очевидно ми става любим.

* * *

„Артлайн“ ще почнат издаването на поредицата на Скот Уестърфийлд с неговия „Левиатан“, така зарибяващо-прекрасно ревюиран от Шанара, че почти не се съмнявам откъде им е дошла идеята да пробват със стийм-пънк-янг-адълт жанра. Значи имало смисъл от нашето съществувание като четящи блогуващи, а? Па макар и да не ни споменават във финалните надписи, ние си знаем.

* * *

За останалите издателства пролетната умора премина в лятна летаргия, която ще отстъпи своето място на есенната депресия и зимния сън. Все се надявам обаче на чудовищни изненади зад ъгъла, така че продължавам да душа за нови автори и поредици.

* * *

Ана Хелс е добре познат книжен блогър и писателка. Посетете личния й сайт, „Фентъзийното място на Ана Хелс“, където ще намерите още много смели ревюта на книги и интересни подробности за нея.

Михаил Абаджиев е любител на книгите, видеоблогър и технологичен ентусиаст с академични интереси в областта на книжната блогосфера. Посетете неговия сайт, „Омагьосано време“, или страницата на сайта му във Facebook, където ще намерите видеоревюта на много непревеждани книги и последни новини от фронта на книгоиздаването, културата и фантастичното.

2 comments on “Ново и предстоящо на книжния пазар през юнските горещини (Ана Хелс | Михаил Абаджиев)

  1. Пропуснали сте излизането на „Заклинателят“ на Питър Уилям Блати, инак другото е супер :)

Коментарите са изключени.