Библиотека Български разкази

Приказка за Ягоди и приказка за Принц, от Весела Фламбурари (приказки 3 от 3)

 
Добре дошли във фантастичния свят на Весела Фламбурари! През тази седмица публикувахме шест приказки от авторката; очаква ви и откъс от нейната фантазийна повест „Нещото в тъмното. История в черно и бяло“. Вече ви представихме „Водната капчица“ и „Ламята, която не искаше да яде принцеси“, публикувахме и „Запознай се!“ и „Тиквата“, а за днес сме подготвили „От къде идва сметаната“ и „Принцът на сънищата“ с чудесните картини на българската илюстраторка на детски книжки Биляна Савова.

* * *

От къде идва сметаната, от Весела Фламбурари
Илюстрация: „Ягоди“ от Биляна Савова.

От къде идва сметаната

приказка

от Весела Фламбурари

 

Веднъж в страната „Ягоди със сметана“ свършила сметаната.

Всички много се разтревожили, защото при по-продължително отсъствие на сметана трябвало да се смени името на страната. А да се казва само „Ягоди“, положително не било толкова вкусно!

Завайкали се хората, заплакали, но това не помогнало. Започнали да търсят решение.

– Откъде идва сметаната? – попитали.

– Може да расте по дърветата!

Отишли да видят, но там нямало сметана.

– Може би я прави магьосникът?

– Не! – отвърнал магьосникът. – Дава я кравата, която се изгуби, и затова няма сметана в цялата страна „Ягоди със сметана“!

Тръгнали да търсят кравата, а тя горката се била заплела в някакви тръни. Освободили я. Завели я при магьосника. И всички заживели горди от това, че вече знаят кой дава сметаната в родната им страна „Ягоди със сметана“.

А кой пък дава ягодите?

* * *

Принцът на сънищата, от Весела Фламбурари
Илюстрация: „Принц“ от Биляна Савова.

Принцът на сънищата

приказка

от Весела Фламбурари

 

Той е принц на сънищата. Може да те накара да заспиш, както си ядеш шоколада, или точно когато те изпитват по математика. Той е толкова невероятно изкусен в магията си, че потопи един цял град в сън, навръх градския празник. Заспаха музикантите, както си биеха чинелите. Заспа кметът по средата на тържествената реч. Заспаха въртележките и люлките от лунапарка. Заспа дори камбаната на градския часовник, както си се поклащаше от вятъра.

Принцът на сънищата никога не се шегува. Бляновете му са лекокрили, тайнствени и странни. Веднъж той накара една черна дупка да сънува, че е блестяща звезда. Една трънка само спеше, защото в съня си се виждаше като коледен венец. А едно плюшено зайче въобще престана да се събужда, защото непрекъснато сънуваше, че е живо.

Той е Принц на сънищата. И в неговата страна бездомното момиченце става принцеса. Гладният гощава приятелите си, а човешките битки отведнъж секват.

Защото Принцът на сънищата също сънува.

* * *

Биляна СавоваБиляна Савова – роденa 1977 г. Завършва Националната художествена гимназия, а след това и Националната художествена академия със специалност „Илюстрация и художествено оформление на книгата“, магистърска степен. След 1990 г. e публикувала няколко детски книги, а също и редица учебници с големи български издателства като „Просвета“, „Анубис“, „Летера“ и др. Има издадени книги с нейни авторски илюстрации в България и по света. В момента работи като илюстратор и дизайнер на бижута. Посетете сайта и страницата на Биляна във Facebbok.

* 2011 г. изложба – авторски бижута.
* 2012 г. изложба “Alice in Wonderland” – рисунки и авторски бижута.

Весела ФламбурариВесела Фламбурари е родена на 17 януари 1967 г. в гр. Добрич, България, в семейството на Мими и Никола Богданови; oмъжена за д-р Василис Фламбурарис; има наситен тъмнокафяв цвят на очите; дебеличка до ново нареждане; поносимо разсеяна; ужасяващо бавна, но точна и вярна!

Завършила е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, град София, България със специалността „Актьорско майсторство за куклен театър“, в класа на проф. Николина Георгиева; и СУ „Климент Охридски“, град София, България, преквалификационна степен по „История и теория на световната култура“, научен ръководител проф. Ивайло Знеполски.

Печелила е наградите: 2012 – Plaketa „Mali Princ“, Босна и Херцеговина. 2011 – Национална награда за принос в детското книгоиздаване „Константин Константинов“, България. 2010 – Национална награда за детска литература „Петя Караколева“, България.


* Разкази (и приказки!) за рубриката изпращайте на адрес: или през формата за контакт.