Колонка

Ново и предстоящо на книжния пазар – септември (Колонката на Ана Хелс)

cloud atlas

Дните, в които винаги планирам да чета като змей, обикновено прекарвам в зяпане на многостранно глупава телевизия, нервничене и побутване на заплануваните книги с лек срам в кортекса. И чели или не, ви очаква една скромна засега купчина от владетели на съзнанието в писмена форма, които да ви помогнат малко да се разтушите от лятно-есенната депресия.

* * *

корицаMBG Books плануват да завладеят пазара на фентъзи в България, и то съвсем, съвсем сериозно – можем да очакваме от тях скоро голям наплив от заглавия със стряскаща регулярност от по нова книга на седмица. Доста амбициозен проект, особено сега, та си вадя големите палци за масирано стискане за късмет и започвам да си събирам парички, че голямо разходно перо се очертава. А по-конкретно съвсем скоро предстоят две доста интересни нови заглавия – едното е началото на нова поредица на Труди Канаван, наречена „Изменникът шпионин – Мисията на посланика“ http://www.mbgbooks.eu/мисията-на-посланика-първа-книга, а другото е третата част на „Откровенията на Ририя“ на Съливан, отново с умопомрачаващо красива корица – „Нифрон се въздига“.

корицаВярвате или не, „ИнфоДАР“ се разбудиха, и то с трясък – идва „Нов патрул“ на Лукяненко, наистина отдавна чакана книга за стотици фенове на правилната история за вампири и магьосници в наше време. За съжаление точна дата за издаване няма, но сме изпълнени с надежди да е много, много скоро.

корица„Бард“ се губи малко под пластовете от нюанси на сивота, но намира време за верните сай-фай фенове с „Осмото приключение“ на Стен от дуета в книгописа Бънч и Кол. За фентъзита-ментъзита още информация няма, но се надявам кротко на най-много някой Фийст скоро за самоцелната ми фийстианска колекция.

корица„Лира Принт“ може и да забавят, но не забравят в никакъв случай – резултат е и деветото приключение на обожаемия ми „Черен отряд“ на Кук – „Водата спи“ – изключително стилна и мрачна корица, която заема ключово място на видимата част от близо трийсетметровите ми рафтове с потенциални подпалки за зимата (да, библиотека му викат).

корица„Милениум“ подготвят втората част на детския хорър с очарователни корици за емо-уона-би и начинаещи татуисти – „Танцуващият замък“ на Робин Джарвис, който носи според мен истинското преводаческо предизвикателство за заглавие „Freax and Rejex“.

корица„Артлайн“ вадят през октомври третата част на зомби-вампири-каквито и да са там ядящи хора изроди на Торо и Хоган – „Вечната нощ“, абсолютно задължителна за ценителите на тъмните романи с качествено оформление и достоен за преглъщане текст.

* * *

Имаме и една съвсем жълтина из форумите – във връзка с настъпващия мега-модален (чети свръх-усложнен тип онова с пластовете реалност на Кристофър Нолан, което горе-долу двама човека плюс-минус един са го разбрали точно), свръх-епохален филм на братя/сестри/транссексуални/квото и да е Уашовски – Облачен Атлас или Облак Атлас, или квото там ще го напреведат (допускам и Атлазени облачета, няма нищо невъзможно за родните преводачи на филмови заглавия), чийто трейлър е силно зарибяващ не само с визуални ефекти, се подготвя и издаването на едноименната книга на Дейвид Мичъл, като за издател, зависи къде четете, се спрягат от „Прозорец“ до „Пробук“. Истината е някъде там, но такава книга определено ми се чете силно.

* Новини за предстоящи и вече излезли заглавия ни изпращайте на адрес: или през формата за контакт.