Бюлетин

Финал на Конкурса за български фентъзи роман

Финал на Конкурса за български фентъзи роман

Ето че приключи срокът от три месеца и половина, през които кандидатите за литературна слава трябваше да изпращат своите романи за конкурса, организиран от издателство „MBG Books“, „Човешката библиотека“ и „Сборище на трубадури“.

Получихме над сто и десет романа, написани във всеки стил, форма и обем, за които се сетите – епични фентъзита, ърбъни с вампири и върколаци, фантастични елегии, антиутопии и постапокалипсиси, с комедийни, трагични и романтични уклони, създадени по канона и страшно много извън него, екшъни, трилъри, хоръри и кримки -– всичко, което ви дойде на ума със задължителния фентъзиен елемент, и още много, много повече. Интересното бе, че повече от половината романи, участващи в състезанието, получихме в последните 72 часа на конкурса, което ще затрудни работата на журито по качественото им изчитане и правдива оценка в посочените срокове, но все още я има тая надежда, че в края на октомври или началото на ноември ще обявим и големия победител и състезател за читателските сърца.

Неспечелилите автори ще бъдат уведомени индивидуално чрез мейл, като ще им се предоставят кратки анотации, съдържащи обединените впечатления и съвети на журито, които могат да бъдат полезни за бъдещите автори при създаването на следващите ви литературни шедьоври, ако решите да им обърнете внимание, разбира се. Една от целите на подобни конкурси по принцип е да получите обективно мнение за собствената си работа, незаглушено от излишно любезни приятели и роднини, както и съвети за това по какво трябва да работите, ако искате повече хора да се запознаят със собствените ви светове. Но най-важното от всичко е да не спирате да пишете -– създаването на хартиени вселени е това, което доказва божествената искра на твореца в нас, и не трябва да я погубваме никога.

За всички притеснени за правата си автори, искам да ги уверя, че са напълно запазени и никакви части от работите им, нито имената, а даже и заглавията, няма да бъдат обявени никъде от организаторите на конкурса без изричното писмено потвърждение на авторите. Ако някой изпитва параноичен ужас от подобни ситуации и не изпитва нужното доверие към нас, е по-добре да не участва в подобни наши конкурси, или ако вече е кандидатствал -– нека поиска изтегляне на романа,ваше право е; и ако запазите копие от цялата кореспонденция, ще имате всички легални основания да сте спокойни, че трудът ви няма да е обект на някакви потенциални нечестни практики. Каквото и да е личното ми отношение и убедеността ми в нелепостта на такива презумпции, все пак всеки има право да усеща света както пожелае и ние имаме добрата воля да уважим нуждите на всеки потенциален автор и да създадем нужните условия на участниците да се чувстват максимално комфортно и сигурни в работата си с нас, като е важно към целия процес да имате само и единствено положителни емоции, за да има смисъл въобще.

Толкова за това. Сега се гмурваме в морето от светове и дано оцелеем сред разнообразието, шантавостта и цветовете на очакващите ни реалмии. За мен и за журито е огромно удоволствие да ви четем, драги господа, госпожи и госпожици автори. Толкова много и талантливи български писатели на едно място досега не бях виждала, и съм изключително развълнувана и щастлива от възможността да ви чета и да ви се радвам на уменията, умовете и страхотните ви способности, изпитвайки огромна надежда, че подобни хора ще направят света достатъчно хубав, за да мога да започна да гледам през прозореца без обичайното социопатично отвращение. Връщате ми вярата в хората, а това не е никак малко.

Благодарим на всички участници – за нас е чест, че участвате в конкурса ни!

* За допълнителна информация, имената и заглавията на отличените, както винаги, следете бележките в горната част на официалната страница на конкурса, бюлетина на сайта, страниците ни във Facebook, Twitter и Google+.

33 comments on “Финал на Конкурса за български фентъзи роман

 1. „създаването на хартиени вселени е това, което доказва божествената искра на твореца в нас, и не трябва да я погубваме никога.“ Не бих могла да го кажа по-добре. Преди да видя конкурса бях решила да престана да пиша, но като го намерих случайно и видях колко много хора се интересуват, вдъхновението ми някак се върна и успях да си завърша започнатата книжка. Какъвто й да е резултата, за мен бе удоволствие да участвам. Поздрави на всички :)

 2. ще имате ли още подобни конкурси, но за други неща като стихове, приказки и т.н. и кога горе-долу ще има нещо подобно. Благодаря предварително.

 3. Ще бъдат ли готови скоро резултатите? И ако може да кажете имейл адреса, от който държите връзка с нас, защото пощата ми е доста натоварена и може да се окаже, че няма да забележа, ако получа писмо. Благодаря предварително :)

 4. Адресът е този, на който сте изпратили романа си. Надявам се към средата на ноември да можем да обявим победителя в конкурса, много от участниците са страшно добри :)

 5. Здравейте, има ли вече някаква информация относно резултатите от конкурса, защото – нали знаете – мало и голямо вече нервно тръпне, вероятно най-вече да не получи просто утешителна рецензия по пощата?!? :-)

 6. На финалната права сме, скоро ще обявим резултатите.

 7. Здравейте!
  Скоро – по-късно днес? Или утре?

 8. Здравейте. И аз бих искала да попитам кога ще обявите резултатите?

 9. Cut them some slack, хора :D

  Имат много за четене журито, сигурно до седмица-две ще ги изкарат така или инак. И аз си чакам, ама кротичко. Няма за къде да се бърза чак толкова много. :)

 10. Когато, тогава :) Не бързам да получа утешителна рецензия по пощата :)

 11. Здравейте отново!
  Моля за конкретизиране на понятието „близките дни“ – вече се „отдалечихме“ със 6 дни от въвеждането му… Има ли някаква ориентировъчна дата – 23-ти, 26-ти или 30-ти ноември?
  Все пак разбираемо е нетърпението на хората, очакващи резултатите – вече два пъти отлагахте обявяването им – от един месец на два месеца и сега в неясните „близки дни“…
  Благодаря предварително за внасянето на яснота и успокоение сред чакащите!

 12. Към момента сме ограничили избора си до десет автора, от които ще бъде излъчен и победиля. Започвам от днес да изпращам „утешителните резензии“ за всички, които не са попаднали във финалната десятка. Тъй като говорим за над 100 романа и близо 100 автора, изпращането ще се проточи вероятно до края на седмицата. Изпращането на писмата ще е по ред на получаване на романите – тоест над 60-те автора, изпратили работите си в последните 3 дни на конкурса, ще получат и последни новини .

 13. Ай-ай, от днес всеки ще си отваря пощата по сто пъти на ден, с ръка, трепереща върху мишката :))) Много благодаря за информацията!

 14. Бихте ли обявили поне имената на десетимата финалисти, за да знаем кой има и кой няма шанс от тук нататък?

 15. Или поне имената на романите, между които се избира?

 16. А бихте ли спряли да мрънкате и оставите хората намира. Това е подета от тях инициатива, а не тържище за вашите претенции.

 17. Прав си, тяхна инициатива е, но и аз не виждам защо да не публикуват списък на допуснатите до финалния кръг романи – просто информативно? След като така и така са започнали да разпращат имейли до отпадналите от конкурса … естествено, никой не говори да се публикуват финалистите ВЕДНАГА, НА СЕКУНДАТА … просто да се изкара един списък с финалистите (или по-добре само имената на романите), за да се успокоим :))

 18. Не се планира публикуване на имената или заглавията на романите на финалистите , поне засега. Но всеки от финалистите ще получи мейл, че е такъв. Така че си проверявайте пощите активно до края на седмицата, новините няма да са само лоши :)

 19. И настана напрегнато, затаило дъх мълчание.

  (… Лесно ми е на мене да се закачам. Нали не съм на пангара. :D)

 20. Здравейте, и аз участвах в конкурса. Пратих писмото си с романа ми преди доста време. Проблемът е, че пощата, от която го пратих вече е деактивирана, поради което ако ми пратите мейл, няма да го получа. Имам нова поща, така че въпросът ми е: Да ви пратя ли новия адрес на пощата ми, или…?

 21. Пратете , разбира се, иначе е ясно, че няма как да получите отговор на деактивирана поща.

 22. Здравейте!
  Отново уточняващ въпрос – какво имате предвид под „до края на седмицата“ – на работната седмица, т.е. днес – или на календарната седмица, т.е. неделя?

 23. Календарната – до неделя, но ще взема да отговоря на всичките Виолети първо, че да мирясате :)

 24. Благодаря! – но не съм участник, а приятел на Павел – така че за да мирясаме, отговорете първо на всичките Павели… :)

 25. :-O

  Тия диалози сами по себе си са материал за роман, роман и половина…

 26. На всички финалисти от топ 10 са изпратени уведомления по мейл, на останалите са изпратени мотивиращи, надявам се, мини рецензийки, като остават още около 10-ина участници, които тепърва ще ги получат в рамките на утрешния ден, тъй като въпреки добрите ми намерения, не успях да се справя със всичко до днес, за което се извинявам, но и реалният живот си иска своето :)

 27. Здравейте, искам да Ви благодаря за внимателната „утешителна рецензия“, която съвпада и с моето мнение по въпроса, така че ми беше много полезна. Поради липса на време написах всичко на един дъх, без никаква редакция и това си казва думата. Благодаря Ви още веднъж за прекрасната инициатива и търпението да ни изчетете! Пожелавам успех на Вас и всички финалисти в конкурса!

 28. Здравейте, аз все още нямам никакво писмо на имейла си и започвам да се притеснявам дали романът ми е стигнал до вас(макар че получих ответен мейл)?

 29. Адмирации и от мен за професионалното отношение, добрата организация и специалното внимание към всеки един автор на този конкурс. Пожелавам да спечели най-заслужилият и това да е първият от много последващи конкурси на Троицата.

 30. Заключвам коментарите към поста, за да не се нажежава излишно атмосферата около приключването на конкурса. Работата около него включва много труд от страна на журито и е изключително отговорна. Да им дадем време да си поемат дъх, а утре или другиден тук в сайта ще излезе официално обобщение на етапа, на който се намираме, и допълнителни разяснения. Благодарим Ви за търпението :)

Коментарите са изключени.