Колонка

Ново и предстоящо на книжния пазар – октомври (Колонката на Ана Хелс)

Докато чакаме да пуснат парното в това време, така плодотворно за болести, пороища или други причинители на дълготрайно гушкане под завивките, можем да се поогледаме за някой по-смислен начин за убиване на времето в сравнение с поредното умозатъпяващо реалити или подобие на сериал с дървеняшки диалози и чвороподобен актьорски състав. И ето какво са подготвили издателите:

 

Пътят на драконаБард излизат с няколко доста добри проекта като първата книга от поредицата на Даниел Ейбрахам  – Кинжалът и монетата, наречена съвсем класически Пътят на дракона. Интересно решение е да почнат издаването на практически все още недовършена поредица, като от същия автор има готова тетралогия, ревюирана с голям възторг от колегите шадоуденсци – Long Price Quartet, като искрено се надявам причина за това да е, че някое друго издателство им я е измъкнало под носа, а не защото просто тъй са решили, видиш ли. Все пак Бард си е Бард, и не можем да им отречем новаторските експерименти и подходи в книгоиздаването като планирания им комикс по роман на Стивън Кинг – Stephen King’s N, а обичайната практика да запазват оригиналните красиви корици, или поне да ги наподобяват максимално, заслужава огромен поклон. Предстои и втората част на една друга странна поредица, порядъчно незавършена от създателя си Пол Хофман – а именно продължението на Лявата ръка на бога, наречена така зловещо Петата погибел.

Артлайн ще изкарат през месеца повечето от отдавна обещаните заглавия, за които тръбя от сума ти време – като Водопади на възмездието на Крис Удинг, Тленни останки на Дерек Ланди и Левиатан на Скот Уестърфийлд. Странно е влечението им към твърди корици, които вдигат цените на книгите до небето, но колекционерската стойност и визуалното удоволствие от подобни книжни шедьоври е ново преживяване за доста ценители.

MBG ще атакуват пазара през втората половина на октомври с нови поредици от Маркус Хайц – Джуджетата, Морган Роудс – Паднали кралства и Карън Милър – не съм сигурна как ще го преведат туй Кралюправяч, кралюсваляч, но се надявам да звучи по-добре от така брутално буквалния ми опит. И скоро ще видим още изненади, нови автори и авторки, признати като съвременна фентъзийна класика на световния пазар, за които дори и не сме чували в наше село, но най-накрая ще ни огрее и нас космополитното фентъзи слънце.

Инфодар все още не са измъкнали Лукяненко на бял свят, но може би да е интересен маркетингов трик за нажежаване на обстановката и изнервяне на читателите, които с вой ще се нахвърлят върху готовия продукт, когато и да излезе същият.

Вълшебника от тайната улица

Монт се оказаха доста странно малко издателство, което пуска непопулярни, но интересни автори във фентъзийната област от време на време, като последното им попадение е първата част от поредица, предназначена за младите възрастни – а именно Вълшебника от тайната улица на Шон Томас Одиси. Същото издателство има и една готова поредица за дете-детектив Еркюлея Джоунс, която ми напомня на доста нашумелите напоследък книги на Алън Брадли и неговата малка умница Флавия и ще е  чудесен коледен подарък за все още незатъпели от чалга и телевизия деца с плашеща склонност към логично мислене. Ако са останали някъде такива. Аз ще си ги подаря на себе си, поради липса на интелектуални инфантили в близост.

Blindsight

Изток – Запад продължават интересните си решения за издаване на много добре селектирани заглавия от любимия ми жанр, за което може би основен виновник е Блажев, но е факт, че скоро може и да се добера до Лестат на Ан Райс и малко твърд сай-фай от Питър Уотс и неговия Blindsight – Слепи сетива, Ослепяване или каквото там творчески активно заглавие му лепнат. Дано продължат и с младите български фентъзи автори в портфолиото им след Ернам, всеки такъв опит заслужава сериозни адмирации. За интересуващите се издателството подготвя и третата част на считания за великолепен  магически реализъм на СафонЗатворникът на рая, който чака най-подходящия момент за моето киселеене.

МерлинProBook пък ще се борят за сърцата на младите читатели с нова поредица за Мерлин, вероятно свързана със сериала, в който великият беловлас магьосник е дребно ушато грозниче, което носи нощното гърне на Артур, а Гуенивир е палава мулатка, за която ти е ясно колко струва с един поглед максимум. Да се надяваме, че в книжната си форма историята на Т.А. Барън ще има по-малко тийнейджърски неволи и повече фантастично-логическа достоверност, ако има такова животно де.

огато мъртвите се пробудятКолибри изненадват с нов роман на правилния ърбън автор Линдквист, подгонил след вампирите – и зомбитата в опит да се създаде изящно стряскащ и многопластово въздействащ трилър, в който, дори ако не понасяте такива чудесии, ще се влюбите. Когато мъртвите се пробудят плаче за своето филмиране от откачен северен инди-режисьор с бледооки деца актьори, които ще ви изкарат акъла с горе-долу един поглед и едно изсумтяване на тяхното си наречие. Очаквам скоро, ама наистина очаквам, и наистина скоро, новите БББ – не, не говорим за Божествений Бойко Борисов, а за триото магьосници на словото Брет, Баркър и Бъчър, чиите романи са истинското попадение в издателската селекция на Колибри от гледна точка на заклет фентъзиец като мен и им е трагично крайно време да излязат най-накрая, мхъм.

А, и ако има някоя манекенка, която случайно е попаднала на това място, да я зарадвам с вестта за нов многопоучителен Коелю – Ръкописът, намерен в Акра. Изглежда доста фентъзийно между другото, но не знам дали някой, чието мнение ме интересува, ще се прежали да колюизира за някой и друг час.

* Новини за предстоящи и вече излезли заглавия ни изпращайте на адрес: или през формата за контакт.