Колонка

Нария, Нения, Вилия – Три Пръстена за елфите крале под този небосвод (Стоян Христов)

От „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин. Историята на Трите най-могъщи пръстена в Средната земя.

Трите пръстена за елфите от Ерегион били изковани лично от Келебримбор1 и никога не са докосвани от Саурон. Били наречени Нария, Пръстенът на огъня, първо носен от Гил-Галад, който по-късно го дал на Кирдан, а той на Гандалф; Нения, Пръстенът от Адамант, носен от Галадриел; и Вилия, пръстенът на въздуха, носен първо от Гил-галад, който по-късно го дал на Елронд. Те били скрити и не се появили чак до края на Третата епоха, след като Единственият бил унищожен и Саурон бил победен. Докато Фродо бил в Лотлориен, Галадриел му разкрила, че притежава един от пръстените. По-късно, когато пътуват по река Андуин, Фродо го споменава на Арагорн, който го заклева да не говори за това извън Лориен.

Всеки от трите има различни свойства, но силите им са ограничени. По време на съвета при Елронд той заявява, че нито той, нито Лориен, нито Заливите (местата, кадето се съхраняват Трите пръстена) нямат силата да се противопоставят на Мордор.

 

Нария

Нария, също наричан Пръстен на огъня или Червеният пръстен

Нария, също наричан Пръстен на огъня или Червеният пръстен

Нария, също наричан Пръстен на огъня, или Червеният пръстен, е един от Трите.

Според Недовършени предания в началото на войната на елфите със Саурон Келебримбор дал Нария и Вилия на Гил-Галад, шестия и последен Върховен крал на Нолдор. Гил-Галад поверил Нария на Кирдан – негова дясна ръка и владетел на Заливите, който го задържал у себе си след смъртта на Гил-Галад. През Третата епоха Кирдан разпознава истинската природа на Гандалф, един от маярите от Валинор, и му дава пръстена, за да подпомогне усилията му. Описано е, че имал силата да вдъхновява другите да устояват на тирания, подтисничество и отчаяние (с други думи – да вдъхва надежда у хората около носителя), както и да предотвратява умора. Нария е бил носен от Гандалф в Сивите заливи. Бил е златен пръстен с голям червен рубин.

 

Нения

Нения, още наричан Пръстенът от Адамант, Белият пръстен и Пръстенът на водата

Нения, още наричан Пръстенът от Адамант, Белият пръстен и Пръстенът на водата

Нения, още наричан Пръстенът от Адамант, Белият пръстен и Пръстенът на водата, е вторият от Трите. Името му идва от Нен, което на куеня означава вода.

Нения е описван като направен от митрил и украсен с „бял камък“, предполага се диамант (това никъде не е посочено изрично, освен чрез употребата на думата „адамант“, която е остарял синоним). Пръстенът е носен от Галадриел от Лотлориен и блестял като звезда; като носител на Пръстена Фродо успява да го види, а Сам разказва на Галадриел, че той е видял само „звезда между пръстите ти“.

Силата на Нения е да предпазва, защитава и вероятно да прикрива от злото понеже за Лориен се казва, че „там има тайна сила, която държи злото извън тези земи“, макар че и фактът, че орките от Мория навлизат в Лориен след Задругата, и предишните нападения на орките на Саурон, изпратени от Дол Гулдур, навеждат на мисълта, че силата на пръстена не включва явно прилагане във война. Казано е, че защитавана от Нения, Лотлориен не би паднала, освен ако Саурон лично не я нападне. Галадриел използва тези сили, за да създаде и подкрепя Лотлориен, но това също засилва копнежа й към морето и желанието й да се върне в Неумиращите земи. След унищожаването на Единствения пръстен и победата над Саурон силата му, както и тази на другите пръстени, отслабва. Галадриел носи Нения, когато се качва на кораба от Сивите заливи, който тръгва на Запад заедно с другите два пръстена на елфските крале и техните носители. Без пръстена магията и красотата на Лориен също избледняват. По времето когато Арвен отива там да умре, Лотлориен е безлюдна и съсипана.

 

Вилия

Вилия, Пръстенът на въздуха, Синият пръстен, Доминиращият пръстен

Вилия, Пръстенът със сапфира

Вилия, Пръстенът на въздуха, Синият пръстен, Доминиращият пръстен или Пръстенът със сапфира, е най-великият от Трите.

Когато Саурон опустошил Ерегион, Вилия и Нария били изпратени на елфския крал Гил-Галад. Той запазил Вилия за себе си, а когато по-късно тръгнал на война в Последния съюз на елфи и хора, го предал на Елронд, който го носи през късните години на Втората епоха и през цялата Трета. Докато Гил-Галад бил Върховен крал на елфите от Нолдор, се смятало, че той е най-подходящият носител на най-могъщия от трите пръстена на елфите.

Вилия, както и другите два пръстена, бил със скъпоценен камък – имал голям син камък, обвит със златен обков, откъдето дошли и прозвищата му Пръстенът със сапфира или още Синият пръстен. Наричали Вилия също и Пръстенът на въздуха, показвайки по този начин превъзходството му над другите два пръстена на елфите (както се споменава във финалната глава на Завръщането на краля). Точните сили на Вилия не са споменати. Предполага се, че той е имал силата да лекува и предпазва, тъй като в Силмарилион е споменато, че Келебримбор изковал Трите за тези цели, а именно за да повиши силите на отделните носители на Трите, Седемте и Деветте. Има някои спекулации, че пръстенът е можел да контролира отделните елементи, което идва от случката, когато Елронд призовава порой срещу назгулите, които се опитват да навлязат в Ривъндел.

След унищожаването на Саурон силата на Вилия отслабва и Елронд го взима със себе си отвъд морето в края на Третата епоха.

Стоян Христов

1Келебримбор (името му означава Сребърен юмрук) е владетел на Ерегион и внук на самия Феанор – създателя на Силмарилите. Той създава гилдията на най-изкусните майстори-ковачи Гваит-и-Мирдаин, в която под неговите указания са изковани шестнайсетте Всевластни пръстена.

* * *


Warning: Undefined array key "showRichComments" in /home/trubadur/public_html/wp-content/themes/troubadours-magazine/comments.php on line 29

3 comments on “Нария, Нения, Вилия – Три Пръстена за елфите крале под този небосвод (Стоян Христов)

  1. Много съм благодарна на автора за този материал. Докаго четях Силмарилион и Властелина, се опитвах да обощя информацията за трите пръстена, но явно мозъкът ми не е достатъчно организиран:). Сега моята лична картина на Средната земя е по-пълна. Още веднъж – благодаря.

  2. Моля, за мен беше удоволствие, още повече като виждам, че и на някой друг му е било интересно.:) С мащаба си книгите на Толкин предоставят много възможности за подобни обзори и читателски разследвания, които се концентрират върху нещо по-дребно, но споменавано периодично из томовете.

  3. благодаря за страхотната статия

Коментарите са изключени.