Бюлетин

Конкурсът за фентъзи роман 2012, в цифри и факти

Конкурсът за фентъзи роман 2012, в цифри и факти

Дами и господа,
Драги читателки, читатели и читателчета,

Конкурсът за фентъзи роман на издателство „MBG books“ приключи.

Вече стана ясно кои романи спечелиха прим-приза на състезанието, но освен това останаха още много въпроси:

Кои романи бяха допуснати до финала на конкурса и имаха шанс да спечелят? Кои пък останаха на косъм от шанса? А кои спечелиха втората награда – възможността да бъдат издадени в електронен вариант от „Човешката библиотека“? Колко автори участваха в конкурса и що за птици бяха те? Ще се опитам да задоволя любопитството на всички, които се глождят вътрешно с подобни питанки.

Конкурсът за фентъзи роман на издателство се проведе между 30 май и 15 ноември 2012 г., а крайните резултати бяха обявени на 20 януари тази година. Срокът за изпращане на романите беше до 15 септември, а в следващите два месеца се довърши първоначалното изчитане и оценяване на романите, подборът на финалистите и пълно изчитане на класираните романи, за да се дадат окончателните препоръки. След това за издателството остана нелеката задача да избере най-добрите.

Журито се състоеше от следните хора, на които вече можете да отмъстите, ако се чувствате персонално ощетени от тайния диктат на анунаките, чиито наследници сме ние:

Ана Хелс (душа, ум и тяло на конкурса), Александър Даков (представител на „MBG books“), Калин Ненов, Лъчезар Енчев и Александър Василев (Човешката библиотека), Преслава Кирова, Михаил Абаджиев, Стоян Христов и Джовани Чемишанов – Гост (Сборище на трубадури).

Желание да се включат в конкурса проявиха около сто автора. От останалите двама автори представиха творби с обем далеч от този на роман, една беше с неуредени авторски права, а останалите само декларираха за интерес, но не го реализираха. В крайна сметка до участие бяха допуснати 95 творци с общо 108 произведения. Шестима души (петима мъже и една дама) участваха с по два романа, а трима успяха да представят по три романа за разглеждане. От това може да изглежда, че мъжете са били много по-продуктивни, но всъщност в конкурса взеха участие едва 37 мъже срещу 57 жени… Разликата с 95 се състои от авторския колектив на творческия клуб „Светлини сред сенките“ с ръководител Валентина Димова.

Възрастовото разпределение на участниците е в значителните граници между 13 и 49 години, като мога да се закълна, че има и още по-възрастни участници. Все пак младите бяха много повече и средната възраст на авторите е приблизително 24.3 години. Една груба сметка ми показва, че за спечелването на този конкурс са били впрегнати близо 2300 години човешки опит. Впечатляващо наистина…

Разнообразието на възрастите не е единственото интересно около авторите. Местата, от които ни писаха, са също разнообразни. Най-екзотични бяха Нова Зеландия и Испания, но освен оттам, романи пристигнаха и от всякакви кътчета на България. Наистина бих бил много благодарен, ако в следващия конкурс някой от участниците е от Монголия, Коста Рика или Финландия. Едни такива дестинации могат да разнообразят скучната работа на статистика и да дадат храна за въображението му.

Количествено разпределението е както следва:

София: 14
Велико Търново (приятно изненадващо): 6
Бургас, Добрич, Генерал Тошево, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Стара Загора, Шумен и Черни вит: 2

Има и още много с по един представител – общо романите пристигнаха от 35 локации, а много автори не оставиха адрес за връзка, така че картата не е пълна.

Авторите обаче, подозирам, не са най-интересната част от статистиката. Техните романи са онова, което буди най-голямо любопитство, както и как се е представил всеки от тях. Общо, както вече казах, бяха 108 произведения. Жанрово те се разпростираха от хумористични приключения сред различните измерения на Вселената до мрачни дистопии, в които Земята загива сред хаоса на нечия поетична лудост. Желанието да се оцени всяка добра книга доведе до това, че първоначално замисляните 5-6 финалисти се увеличиха до десет автора с общо четиринадесет романа, а чувството, че поне още толкова са останали онеправдани, глождеше всеки един от журито. Списъкът на авторите финалисти е както следва:

Александър Кълбов, „Съветът на алчните“
Антон Фотев, „Разторг“, „Последното пътуване на Уидан“
Венета Въжарова, „Трите книги“
Геновева Детелинова, „Приказка за магьосници, физици и дракон“
Димитър Цолов, „Пет приключения на витек Диман“, „Клиника в средата на нощта“
Евел Инара (псевдоним), „Otium“
Ефтим Борисов, „Чертозите на бога“
Калоян Захариев, „Их, магесническа му работа, значи“, „Почти божествена комедия“
Радостин Нанов, „Наемни остриета – Буря“, „Отвъд – жертвата“
Стефан Кръстев, „Ням свят“
Мариян Петров, „Кроманьонеца“

След дълго колебание и тежка вътрешна борба издателството подбра трите романа, които ще бъдат издадени. Те вече са обявени, но не се съмнявам, че авторите им нямат нищо против, ако пак ги споменем:

Антон Фотев, „Разторг“
Геновева Детелинова, „Приказка за магьосници, физици и дракон“
Радостин Нанов, „Отвъд – жертвата“

Освен тях обаче има и други спечелили. Макар електронно издадените книги засега да нямат престижа на хартиените издания, много хора не мислят така. Ето защо специалната награда в конкурса беше издаване от „Човешката библиотека“ на подбран от тях роман. Както всичко в този конкурс, резултатът надмина всички очаквания, включително тези на организаторите. В един момент се оказа, че чобитите са се ангажирали да издадат четири романа, които са намерили за неустоими. Получилите този шанс са:

Калоян Захариев, „Их, магесническа му работа, значи“, „Почти божествена комедия“
Мария Гюзелева, „Нощта на скорпиона“
Стефан Кръстев, „Ням свят“

Поздравления за победителите!

Всички онези, които не са сред тях, да не се отчайват. Идеята за следващ конкурс вече се носи из въздуха като обещание за пролет. Така че наострете перата, изчистете правописните, граматическите и пунктуационните грешки; форматирайте по прегледен начин; подгответе улавящи вниманието първи страници; изхвърлете всички клишета; придайте автентичност на световете си; направете героите си достоверни и отчетливо индивидуални; проверете вътрешната логика на сюжетите си; и знайте: приключението тепърва предстои!

20 comments on “Конкурсът за фентъзи роман 2012, в цифри и факти

 1. хе-хе, ще му купувате на Витек ДИман костюм :) Иначе, удоволствие беше да съм част от тази ожесточена надпревара, може би първата по рода си в България !!! Поздрави !!!

 2. Хехе, Чертозите били на Евтим, трябваше да се сетя като ми напомни Скарамуш. :)
  А Витека беше написан ДОман в съписъка за оценка, затова така го и повтаряме, явно техническа грешка.

 3. веднага си помислих, че аз съм виновен, понеже трима или четирима все така го изписваха, ама проверих файла, който съм пратил – грешката е във вашия тАлАвизор :)

 4. Едно уточнение:

  Отличените от Човешката библиотека романи не са „втората награда“. Те са, ами, отличените от Човешката библиотека романи. Тоест: онези пет текста (четирите, споменати горе + По-желаната отпреди това „Приказка за физици, магьосник и дракони“), които са харесали най-много на журито от ЧоБи – били са най-близко до нашите критерии какво искаме да видим в поредица „Човешката библиотека“.

  (Впрочем ще забележите, че един от тях даже не е в „официалния списък на финалистите“. Нито е фентъзи. :D С което искам да напомня на всички автори: от жури до жури, от читател до читател, има разлики-бездни. Това, че някъде са ви харесали – или не – означава само едно: че сте случили – или не сте – на ваш тип читатели. Само по себе си, това класиране не ви казва нищо, или почти нищо, за уменията ви като автори.)

  А иначе – и аз благодаря за богатото представяне! (И чакам включване от Монголия… :D)

  P.S. Особено много благодаря за последния абзац. Такъв сбит опис на важните за всеки автор нещица скоро не бях виждал…

 5. Кал, прав си, разбира се. Това е важно уточнение, защото макар аз да използвах „втората“ като синоним на другата, май оставя погрешно впечатление. Както написах в самия текст, единствената разлика между двете награди е отношението, с което се ползват е-книгите.
  ПП: Този абзац беше, за да обясня на повечето автори, които не видяха имената си сред финалистите, какви са причините за този печален факт. Докато един самоотвержен жураещ може да понесе недоизкусурения правопис и неопитното форматиране, то всичко останало го кара да се хване за главата и да попита „Добре де, а това защо?“.

 6. Аз бях напълно искрен във възхищението си за „списъчето“. :)

  Мили автори – закачете си го на видно място и следващия път, преди да пращате творбата си, го прегледайте, стъпчица по стъпка. (Единствено бих ви предложил да започнете от края му – логика, клишета и т.н. Правописните проблеми се оправят най-лесно, затова им обръщаме най-малко внимание. Поне наш’то жури, де… Другите да си кажат.)

 7. Интересно ми е, тъй като в анонса на конкурса пишеше, че на отличените ще се публикуват части от романите в списанието, дали ще прочетем някои от тях? И всъщност кои са тези отличени, щом според Кал класирането не казва нищо? :) :) А имаше нещо и за награди от издателството, пак за отличените, но те нали отличените не са ясни, защото класирането нищо не казва…сигурно от издателството се затрудняват да ги отличат. А и странна е забележката за клишетата и логиката, като гледам текстовете на класираните за издаване. :)

 8. Ива, не разбрах голяма част от коментара ти.

  Сигурна ли си, че си разбрала нашите?

 9. Ива, присединявам се към Кал. Може ли малко по-ясно?

 10. Аз все слушам по новините как децата четели текстове без да ги разбират, или ги разбирали погрешно, и въобще не вдявах как така става този номер. Е, явно това било :)

 11. Хи, хи, ха сега де! Наистина е трудно да се разбере написаното. Очевидно е, че отличените са тези, споменати в статията. Според мен си е кристално ясно и няма защо да се пита.

 12. Ще се опитам да съм по-ясна с един цитат от анонса на конкурса: „Не липсват и много поощрителни награди под формата на книги от “MBG Books” за първите отличили се, както и публикуване на части от вашите романи в електронно списание на Трубадурите. “
  Кои са тези отличени? Кои ще получат награди от MBG и на кои автори ще се публикуват части от романите в списанието? Защото такава информация в обобщаващата ви статия липсва. И не съм сигурна дали това са финалистите, защото има един издаден, който всъщност не е достигнал до финал. Затова питам кои са тези отличени, защото се оказва, че има наградени и извън обявените финалисти.
  *Тази част е модерирана до изясняване на ситуацията*

 13. Iva, така поставени, въпросите ти са доста по-понятни, благодаря.
  Ще започна с отличените и отличаващите. Ако погледнеш миналогодишния конкурс за фантастичен разказ, ще забележиш, че класирането на списанието и това на почетното жури имаха малко общи неща. В случая пак има нещо подобно. Хората от ЧБ участваха в журито, но техните ценности не се припокриват напълно с тези на издателството или списанието. Както каза Кал по-горе в коментарите, наградата на Човешката е отделна и не е втора награда на конкурса. Донякъде може да се смята, че са проведени два конкурса в един, въпреки че не е точно, доколкото мненията и оценките на всеки от журито обръщаха внимание на останалите върху дадена творба и за пълно разделение е трудно да се говори. С това искам да обясня, че отличените са два вида, които наистина е възможно да бъдат объркани.
  Наградените, както е обещано, ще бъдат наградени. Дилемата в момента е между формализма и желанието, т.е. между по-горе изброените и всички, които бихме искали да наградим.
  Издаването в списанието на отличените, макар да не ни поставя пред гореспоменатата дилема, има свои етични аспекти. Както споменавам към края на статията, има голяма вероятност поради великолепните резултати на този конкурс да бъде проведен още един. В такъв случай романите с публикувани откъси ще се озоват в много деликатно положение. От една страна, те могат да бъдат облагодетелствани, а от друга – да бъдат ощетени, за да се покаже, че облагодетелстване няма. При конкурса за разказ ситуацията беше доста по-проста, защото новите разкази се пишат бързо. Романите обаче отнемат доста повече време, а да бъдат направени качествено само утежнява задачата.
  В момента между хората от екипа тече дискусия, за да бъдат намерени решения на тези проблеми. За съжаление, доброволческият характер на работата в списанието не позволява на всички да отделят необходимото време, за да се действа с желаната от всички ни експедитивност. Надявам се, че в скоро време решенията ще бъдат взети, а те ще бъдат обявени в допълнителна публикация, след която могат и да последват частите от романи. Повярвайте ми, желанието ми това да се случи е наистина голямо и само бих се радвал, ако тези книги достигнат до възможно най-много читатели.

 14. Благодаря за отговора и модерацията. Не публикувайте това, което сте модерирали, защото тонът вече няма да остане на хубавото равнище, на което е в момента.

 15. Iva, наблюдението ти за тона е абсолютно правилно. Във връзка с това можеш ли да си погледнеш мейла или поне този, който си посочила при нас?

 16. Погледнах го и доста се изненадах от заключенията ви. Мога само да ви уверя, че послеписът описва ситуацията и нямате основания за притеснение.
  Останете със здраве.

 17. Благодаря! Знаех, че заключенията ми не бяха много вероятни, но за подобни неща параноята не е бреме, а дълг и наслаждение. :)

 18. Не мога да отрека, че този конкурс беше уникален, нещо абсолютно невиждано на българския литературен небосклон. Естествено остава ми (или по-скоро „ни“)да се надявам(е), че следващия ще спре да виате във въздуха и ще приеме малко по-материални форми. Аз самия не съм кой знае какъв любител на фентъзито (като чуя „Толкин“ не пищя като гимназистка видяла нещо многокрако и многоантенесто да шава по мивката в дамската тоалетна). За мен качествената история си е качествена история без значение към кой жанр принадлежи. Поклон пред MBG, Човешка библиотека и всички онези момичета и момчета, които се бяха хванали здраво жертвайки свободното си време, за да направят това за нас, шепа непознати, повече от които никога няма да срещнат. Надявам се, че някоя добра сила ще направи така че жертвите и усилията ще им да бъдат богато възнаградени. Надявам се този нов конкурс скоро да изплува на хоризонта с надеждата, че няма да се ограничи само до фентъзито, а ще посегне и към доста богати и не по-малко интересни и заслужаващи внимание жанрове като фантастиката, например. Само не спирайте, момичета и момчета.

 19. Много хубави думи, Калояне!
  Благодаря, не спирайте да четете и пишете!:)

Коментарите са изключени.