Библиотека Личности

Личности: Танит Ли (представена от Ана Хелс)

Личности: Танит Ли (представена от Ана Хелс)

(Тази статия е част от рубриката „Личности“. Информацията е представена от: Ана Хелс)

* * *

Танит Ли е всепризнатата господарка на нео-готик жанра, създала над 70 романа и 250 кратки разкази, детски приказки и много поеми, отличими с прекрасен стил и невероятни идеи, които се вмъкват в сънищата и кошмарите на всеки читател и освобождават тъмната страна на творческите съзнания, дремещи у редовия жител на обичайния реалистичен свят. Също така е била и сценарист на Седморката на Блейк, и първата жена, получила Британската фентъзи награда за книгата си „Господарят на смъртта“ през 1980 г.. Пише под псевдонима Естер Гербер. Получила е и десетки награди Небюла, Британски и Световни фентъзи награди.

Танит Ли е родена на 9 септември 1947 г. в Лондон и израснала в едно от онези странни семейства, от които обичайно се пръкват големите автори, на артисти, живеещи в пълна бедност, но винаги имащи под ръка някое и друго заглавие от световната литература, което оформя прелестния читателски мозък в съвършен творчески такъв, дори побеждавайки дислексията само за няколко месеца, което може и да е легенда, но придава тъмния ореол на Ли, който я прави толкова невроятна, колкото я виждат всичките й верни почитатели. Е, какво да очакваме от дете, закърмено с Теодор Стърджън, Хамлет и Дракула, освен да отвори мозъка си към тъмнината на вселените и да ни ги предаде толкова красиво, колкото могат да понесат човешките умове, без да експлодират в цветове от емоции.

Преди да бъде открита за света като невероятен писателски талант, Ли продължава обичайната филмова съдба на трудното детство, многократната смяна на училища, безперспективните работи като секретарка, продавачка, сервитьорка и дори библиотекарка, докато идва първият й пробив на 21 години с първата й публикувана миниатюра. Но реалната й кариера идва след 1975 г., когато известните Daw гласуват доверие на „Роден гроб“ въпреки предишните му многократни отхвръляния от десетки издателства и позволяват на Танит да поеме пътя на сбъднатите мечти и да спре безсмислените и убиващи душата й на творец ежедневни работи. Препятствията, разбира се, не спират и отказите я преследват през цялата й кариера, а финансовият успех така и не идва толкова заслужено, колкото е нормално за всеки четящ я.

Танит твори във всички възможни жанрове, като фентъзи за възрастни, детско фентъзи, научна фантастика, хорър, готически романси и ужаси, исторически новели. Стилът й е неповторим, с богата поетичност и невероятна фентъзийност. Може би малко странен, толкова жизнен, пълнокръвен, екзотичен, на места даже еротично-перверзен, но винаги мрачно красив, макар и за някои трудно четим поради сюрреалистичността на световете й. Темите са повече от необичайни, като алтернативни прочити на детски приказки, вампирски истории, митове и класически фентъзи сюжети, като, естествено, нишките не феминизма, различната свобода на ориентация и сексуалност се промъкват като още една великолепна странност, а не като поредната смущаваща, скандализираща темичка. Готиката е в основата на всяко нейно изречение, идваща с талазите тъга, самота и страх, саморазрушение и сътворение. Промяна на формата, трансформация на тялото и душата, смяна на обвивките… Еротизъм и сексизъм, расизъм и различност, хомофобия и нови полови идентичности. Животът отвъд реалността зад стените на душата. Смърт и прераждане, страст и любов, потивопостяване и претопяване. Цялото богатство на идеи и мисли, които ви е било някога, някъде, срам да споделите дори със самите себе си. Едно пътешествие към свръх-аза и суб-аза на себе си и другите.

Ана Хелс

* * *