Бюлетин

Бюлетин 12.10.2013

Илюстрация към Бюлетин 12.10.2013

Последно забелязани, интересни линкове и събития, 12 октомври 2013:

Хипнотизиращ откъс от Едуардо Галеано, „Книга на прегръдките“, в блога на Нева Мичева. В блога си преводачката често пуска примери от своята работа и нито един от тях не бива да бъде пропускан, така че не го подминавайте. И не забравяйте да й благодарите.

Колегите от Scifi.BG провеждат съвместна игра с издателство „Плеяда“ и Форум филм България на тема Стивън Кинг. Можете да спечелите двоен билет за новия филм „Кери“ или романа „Кери“ от Стивън Кинг. Изглежда забавно.

В SF Signal можем да хвърлим поглед и да поръчаме предварително новия сборник с есета от Катрин Валенте, Indistinguishable from Magic. Книгата съдържа повече от 60 есета с наблюдения и размисли на авторката върху приказките и митовете, попкултурата, расата и пола, схващането на Валенте за вътрешното устройство на фентъзи-жанра. Книгата излиза на 11 март 2014 г.

От Universe Today научаваме, че Юпитер и Сатурн може би са богати на диаманти! Само си представете, че се намирате в лодка, която плава по река. И че реката е съставена от течни водород и хелий дълбоко в атмосферите на двете планети.

Писателят фантаст Кристофър Прийст както винаги е пълен със загадки и оставящи без дъх илюзии. Такова е и заглавието на един от последните постове в личния му блог: The Seevl That Mеn Do. Seevl, названието на един от островите в неговия обезпокоителен Архипелаг на сънищата, е централната тема в плакат, създаден от илюстратора на свободна практика и морски еколог Отън Пърсър, и част от неговата поредица „Пътувания до фантастични дестинации“.

И накрая една тъжна новина за почитателите на напрегнатите книги. SFWA съобщава, че писателят на техно-трилъри Том Кланси е починал на 1 октомври в болницата „Джон Хопкинс“. Авторът е познат в България и с поредицата си за Джон Райън, започваща с романа „Ловът на Червения октомври“ през 1984 г. Преди да пробие като писател, Кланси е застрахователен агент, но по-късно популярността му нараства дотам, че (според слухове) Военното разузнаване провежда разговори с него, за да бъде сигурно, че авторът няма да разкрие неволно тайни, които са от значение за националната сигурност.