Бюлетин

Бюлетин 12.10.2013

Илюстрация към Бюлетин 12.10.2013

Последно забелязани, интересни линкове и събития, 12 октомври 2013:

Хипнотизиращ откъс от Едуардо Галеано, „Книга на прегръдките“, в блога на Нева Мичева. В блога си преводачката често пуска примери от своята работа и нито един от тях не бива да бъде пропускан, така че не го подминавайте. И не забравяйте да й благодарите.

Колегите от Scifi.BG провеждат съвместна игра с издателство „Плеяда“ и Форум филм България на тема Стивън Кинг. Можете да спечелите двоен билет за новия филм „Кери“ или романа „Кери“ от Стивън Кинг. Изглежда забавно.

В SF Signal можем да хвърлим поглед и да поръчаме предварително новия сборник с есета от Катрин Валенте, Indistinguishable from Magic. Книгата съдържа повече от 60 есета с наблюдения и размисли на авторката върху приказките и митовете, попкултурата, расата и пола, схващането на Валенте за вътрешното устройство на фентъзи-жанра. Книгата излиза на 11 март 2014 г.

От Universe Today научаваме, че Юпитер и Сатурн може би са богати на диаманти! Само си представете, че се намирате в лодка, която плава по река. И че реката е съставена от течни водород и хелий дълбоко в атмосферите на двете планети.

Писателят фантаст Кристофър Прийст както винаги е пълен със загадки и оставящи без дъх илюзии. Такова е и заглавието на един от последните постове в личния му блог: The Seevl That Mеn Do. Seevl, названието на един от островите в неговия обезпокоителен Архипелаг на сънищата, е централната тема в плакат, създаден от илюстратора на свободна практика и морски еколог Отън Пърсър, и част от неговата поредица „Пътувания до фантастични дестинации“.

И накрая една тъжна новина за почитателите на напрегнатите книги. SFWA съобщава, че писателят на техно-трилъри Том Кланси е починал на 1 октомври в болницата „Джон Хопкинс“. Авторът е познат в България и с поредицата си за Джон Райън, започваща с романа „Ловът на Червения октомври“ през 1984 г. Преди да пробие като писател, Кланси е застрахователен агент, но по-късно популярността му нараства дотам, че (според слухове) Военното разузнаване провежда разговори с него, за да бъде сигурно, че авторът няма да разкрие неволно тайни, които са от значение за националната сигурност.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.