Бюлетин

Фантастичният интернет с Александър Косулиев (октомври 2013)

Илюстрация към Фантастичният интернет с Александър Косулиев (октомври 2013)
Жан-Луи Трудел награждава Таня Хъф. Снимка: Jonathan Crowe, SF Canada Members’ News

Донякъде е учудващо, но началото на есенния сезон е доста по-бедно на събития, отколкото изминалото вече лято. Докато в България по това време ваканционното настроение отминава и настъпва работно оживление, в света на фантастиката през изминалия месец едно от малкото по-значими събития бяха наградите Аурора, които се връчват за най-добра канадска фантастика през изминалата година. Най-добър роман е The Silvered от Таня Хъф, а най-добър роман за подрастващи (юноши, или както се превежда, Young Adult в момента) е Under My Skin от Чарлз де Линд. Може да видите победителите в останалите категории просто като последвате връзката. И горе-долу с това се изчерпва случилото се през изминалия месец – без скандали, без драми и без други значими новини (или поне такива, които са стигнали до моето знание).

Това не означава, че изминалият месец е бил месец на ниска активност – напротив. Но тук става дума за рутинна активност. Що се отнася до нови заглавия на пазара, техният брой не е никак малък. Само че няма да ви занимавам с огромния поток от книги, който е на теми, които като цяло не ме интересуват. Не знам откога е така, но няма да е пресилено да се каже, че в момента фантастиката и фентъзито са пълни с романи за чувствителни вампири, върколаци с изваяни тела, вещици с добри сърца и на пръв поглед най-обикновени гимназисти, които всъщност са много специални и са призвани да се борят с извънземните/правителството/други сили на злото. Предполагам, че това се търси, защото това се публикува. Когато преглеждам списъци с новите заглавия, голяма част от книгите са втора, трета, седма и т.н. книги от поредица на подобна тематика. Къде отидоха вампирите, които просто искат да ти изпият кръвта? И по възможност в рамките само на една книга. Предполагам, че разбиранията ми за фантастика са остарели, но са такива, каквито са, и поне от моята гледна точка посоката, в която е тръгнал жанрът, не е правилната.

Както и да е, сред новите заглавия, които ми направиха впечатление, е Doctor Sleep на Стивън Кинг (продължение на романа му “Сиянието”). За феновете на фентъзи в стил “меч и магия” може би ще представлява интерес Seven Forges от Джеймс Муур (в едно от ревю го сравняват с Джордж Р.Р. Мартин, само че с по-опростена сюжетна линия). Друго интересно заглавие в този жанр е третата книга от поредицата на Скот Линч, започнала с “Лъжите на Локи Ламора” – The Republic of Thieves. Брандън Сандерсън има нова книга, която е насочена към по-млади читатели и бележи началото на поредица – Steelheart. Ако се вярва на ревютата, Ancillary Justice от Ан Леки е най-добрият дебют и изобщо една от най-добрите космически опери, публикувани в последните години. Не помня откога не съм чел толкова суперлативи за новоизлязла книга (първа от поредица, впрочем), но въпреки това (или може би точно заради това) имам резерви към книгата. За мен лично от новите заглавия най-голям интерес представлява The Abominable на Дан Симънс. Не знам дали е точно фантастика, защото от описанието на книгата става ясно, че действието се развива през 20-те години на миналия век в Хималаите. Симънс обаче е доказано име във фантастиката, а и времето и мястото на сюжета звучат достатъчно интересно сами по себе си.

Говорейки за Симънс, правим преход към изгодните предложения. Неговите книги Carrion Comfort, Black Hills и Flashback са намалени под $2 към момента на писането. Малко над $2 са и The Long Earth и The Long War от Тери Пратчет и Стивън Бакстър. “Halo” от Пол Кук е безплатната книга на месеца на Phoenix Picks. За да я изтеглите посетете страницата с техния каталог. След това намерете Halo by Paul Cook и въведете кода 9991734.

При периодичните издания онлайн може да намерите новите броеве на Apex, Clarkesworld, Kaleidotrope, Beneath Ceaseless Skies и PerihelionSF.

2 comments on “Фантастичният интернет с Александър Косулиев (октомври 2013)

  1. ХУБАВО ЩЕ Е АКО КНИГИТЕ НА ТАНЯ ХЪФ ГИ ИМАШЕ В МОЯТА БИБЛИОТЕКА…МНОГО ДОБРИ АВТОРИ И ТЕХНОТО ТВОРЧЕСТВО ЛИПСВАТ ТАМ…

Коментарите са изключени.