Бюлетин

Седмицата с един поглед: 13-19 януари 2014

Илюстрация към Седмицата с един поглед: 13-19 януари 2014

 

„With all your star stepping, I’d wondered if you’d remember.“
Stars in My Pocket Like Grains of Sand, Samuel R. Delany

 

Тази седмица:

Статии

Илюстрация към За преоткриването на фантастичното: Чайна Мейвил, „Градът и Градът“, от Мирослав МоравскиЗа преоткриването на фантастичното: Чайна Мейвил, „Градът и Градът“
от Мирослав Моравски

Книгата е уникално съчетание от съспенса на мистериозен криминално-фантастичен роман и атмосферата на фентъзи ролева игра. В типичното за един полицейски трилър начало, точно когато се питаш къде, за психиатъра, е фантастичното, Мейвил бавно и постепенно вплита тънки елементи на нереалност.

Илюстрация към В черно като полунощ на Тери Патчет, от Григорина СаеваВ черно като полунощ на Тери Патчет
от Григорина Саева

Порасналият образ на Тифани само подсилва усещането, че времето за игри е свършило завинаги. Детското си е отишло и шокът от осъзнаването на това е голям и неприятен, но посланието е ясно – всеки пораства рано или късно и се променя.

Проза

Илюстрация към Роберто Боланьо, Литературните критициЛитературните критици
от Роберто Боланьо

Както пише Кати Акър в един свой текст, който няма нищо общо с Боланьо: докато четеш, се разхождаш сред мъртвите, и ако слушаш внимателно, можеш да чуеш пророчества.

 

В пощенската ни кутия

Илюстрация към БЗМЦ Презареждане, от Майкъл ГрантБЗМЦ: Презареждане, от Майкъл Грант
„Егмонт България“

Взривяващото продължение на бестселъра БЗМЦ от Майкъл Грант излиза у нас на 20 януари. Неустоима комбинация от научна фантастика с елементи на антиутопия, приключенски екшън, мистерия и трилър, „БЗМЦ: Презареждане“ ще отведе читателите на пътешествие в едно не толкова невъзможно бъдеще.

Илюстрация към Островът на маските (Юлисес Мур)Островът на маските (Юлисес Мур)
„Егмонт България“

„Островът на маските“, четвъртата книга в приключенската поредица за мистериозния Юлисес Мур, ще се появи в книжарниците у нас на 20 януари. Тя отново ще поведе читателите на вълнуващо пътешествие във времето, този път до Венеция от 18-и век. И в този роман ви очакват много заплетени тайни и загадки, екшън и най-различни приключения.

Илюстрация към Деконструкцията на Томас С., от Владимир ПолегановДеконструкцията на Томас С., от Владимир Полеганов
Университетско издателство „Св. Климент Охридски“

Владимир Полеганов пише в жанра постфентъзи. Читателите веднага ще усетят, че той стои в авангарда на тези жанрови движения у нас, защото притежава мощно, добре артикулирано въображение и несъмнена мисловна дълбочина. Неговите истории озадачават, ужасяват и карат мисълта и фантазията да тръгнат заедно на път по следата на написаното в тази книга.

Не виждате вашата книга? Напомнете ни за нея на адреса на редакцията.

 

Още

Конкурсът ни за ревю на книга продължава.

Тази седмица започна и подготовката на ежегодния Конкурс за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян. Все още набираме медийни партньори и издателства, които ще осигурят книжните награди за победителите (освен паричната награда, която ще връчим за пръв път в конкурса). Обезателно ни пишете, ако желаете да поощрите участниците по какъвто и да е начин.

 

Следващата седмица:

Във вече предвидените материали в списанието за идната седмица виждам чудесните стихове на Дима Пиронкова и ревю на The Cosmic Rape на Теодор Стърджън, от Калин Ненов.

Не забравяйте и че конкурсът ни за ревю продължава до 3 март 2014 год. Не е късно да се включите и да ни разкажете за любимата си книга, а защо не и да спечелите наградите, които журито на списанието ще раздаде.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.