Бюлетин

Седмицата с един поглед: 13-19 януари 2014

Илюстрация към Седмицата с един поглед: 13-19 януари 2014

 

„With all your star stepping, I’d wondered if you’d remember.“
Stars in My Pocket Like Grains of Sand, Samuel R. Delany

 

Тази седмица:

Статии

Илюстрация към За преоткриването на фантастичното: Чайна Мейвил, „Градът и Градът“, от Мирослав МоравскиЗа преоткриването на фантастичното: Чайна Мейвил, „Градът и Градът“
от Мирослав Моравски

Книгата е уникално съчетание от съспенса на мистериозен криминално-фантастичен роман и атмосферата на фентъзи ролева игра. В типичното за един полицейски трилър начало, точно когато се питаш къде, за психиатъра, е фантастичното, Мейвил бавно и постепенно вплита тънки елементи на нереалност.

Илюстрация към В черно като полунощ на Тери Патчет, от Григорина СаеваВ черно като полунощ на Тери Патчет
от Григорина Саева

Порасналият образ на Тифани само подсилва усещането, че времето за игри е свършило завинаги. Детското си е отишло и шокът от осъзнаването на това е голям и неприятен, но посланието е ясно – всеки пораства рано или късно и се променя.

Проза

Илюстрация към Роберто Боланьо, Литературните критициЛитературните критици
от Роберто Боланьо

Както пише Кати Акър в един свой текст, който няма нищо общо с Боланьо: докато четеш, се разхождаш сред мъртвите, и ако слушаш внимателно, можеш да чуеш пророчества.

 

В пощенската ни кутия

Илюстрация към БЗМЦ Презареждане, от Майкъл ГрантБЗМЦ: Презареждане, от Майкъл Грант
„Егмонт България“

Взривяващото продължение на бестселъра БЗМЦ от Майкъл Грант излиза у нас на 20 януари. Неустоима комбинация от научна фантастика с елементи на антиутопия, приключенски екшън, мистерия и трилър, „БЗМЦ: Презареждане“ ще отведе читателите на пътешествие в едно не толкова невъзможно бъдеще.

Илюстрация към Островът на маските (Юлисес Мур)Островът на маските (Юлисес Мур)
„Егмонт България“

„Островът на маските“, четвъртата книга в приключенската поредица за мистериозния Юлисес Мур, ще се появи в книжарниците у нас на 20 януари. Тя отново ще поведе читателите на вълнуващо пътешествие във времето, този път до Венеция от 18-и век. И в този роман ви очакват много заплетени тайни и загадки, екшън и най-различни приключения.

Илюстрация към Деконструкцията на Томас С., от Владимир ПолегановДеконструкцията на Томас С., от Владимир Полеганов
Университетско издателство „Св. Климент Охридски“

Владимир Полеганов пише в жанра постфентъзи. Читателите веднага ще усетят, че той стои в авангарда на тези жанрови движения у нас, защото притежава мощно, добре артикулирано въображение и несъмнена мисловна дълбочина. Неговите истории озадачават, ужасяват и карат мисълта и фантазията да тръгнат заедно на път по следата на написаното в тази книга.

Не виждате вашата книга? Напомнете ни за нея на адреса на редакцията.

 

Още

Конкурсът ни за ревю на книга продължава.

Тази седмица започна и подготовката на ежегодния Конкурс за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян. Все още набираме медийни партньори и издателства, които ще осигурят книжните награди за победителите (освен паричната награда, която ще връчим за пръв път в конкурса). Обезателно ни пишете, ако желаете да поощрите участниците по какъвто и да е начин.

 

Следващата седмица:

Във вече предвидените материали в списанието за идната седмица виждам чудесните стихове на Дима Пиронкова и ревю на The Cosmic Rape на Теодор Стърджън, от Калин Ненов.

Не забравяйте и че конкурсът ни за ревю продължава до 3 март 2014 год. Не е късно да се включите и да ни разкажете за любимата си книга, а защо не и да спечелите наградите, които журито на списанието ще раздаде.