Книги Конкурс за авторско ревю Конкурси

Пътеводител на галактическия стопаджия

Илюстрация към Пътеводител на галактическия стопаджия

Водещ на рубриката „Ревю“: Ана Хелс. Текстът участва в Конкурса за авторско ревю на сп. „Сборище на трубадури“. Вижте всички участници в конкурса.

 

[starrater tpl=45 read_only=1]

 

Пътеводител на галактическия стопаджия

от Диана Петрова

 

Това е книга, в която се сбъдват най-песимистични картини, разказани в един изключително хумористичен вариант. Без претенции за някакви дълбоки философски прозрения, без рецепти за по-добър живот, без готови съвети и клиширани мъдрости, „Пътеводителят“ изправя човешкото срещу бездушното, бюрокрацията, ненужното. Фантастичното в книгата не е нито красиво, нито грозно, а по-скоро смешно и нелепо.

Идеята за „Невероятното“, но не и невъзможно, е водеща в целия роман. В него се срещаме с най-невероятни създания, невероятни ситуации, невероятни места.

Земята е унищожена от най-бездарните същества във Вселената. Спасяват се само две човешки същества и две бели мишки, благодарение на „Невероятното“. Започва странстването из Галактиките и времето. След поредица от чудни приключения оцелелият човек се завръща в миналото на Земята, за да открие слабостите на Дарвиновата теория и болезнената и изненадваща истина за произхода на планетата и човечеството.

Президент на Галактиката – нехранимайко, купонджия и крадец; галактически стопаджии; депресиран робот; животно, което иска да бъде изядено; невероятностен космически кораб; изработване на планети по поръчка, полезни за дъвкане хавлии – това са част от персонажите и случките, които присъстват в книгата.

В романа е зададен и „вечният“ въпрос – за смисъла на съществуването, Вселената и всичко останало. Впечатляващото обаче е, че е даден и отговорът! Отговор, който е толкова точен и конкретен, че е направо… невероятен!

Самият „Пътеводител“, на който е наречена книгата, е най-полезната вещ на галактическия стопаджия. В този наръчник със съвети и статии той може да открие всички важни за него неща.

Написана в привидно лековат тон, изобилстваща с комични ситуации, макар и фантастична, това е книга, която разказва за онези неща от битието, които със своето безсмислие, ни ядосват всеки ден.

Някои хора се влюбват в романа веднага, други се забавляват с хумористичния стил, трети се опитват да вникнат по-дълбоко, четвърти са направо ядосани. Каквито и чувства да предизвиква книгата, със сигурност не оставя никого равнодушен!

 

Прочетете всичко за конкурса.

 

Корица на Пътеводител на галактическия стопаджия, от Дъглас Адамс

Пътеводител на галактическия стопаджия, от Дъглас Адамс