Книги Конкурс за авторско ревю Конкурси

Пътеводител на галактическия стопаджия

Илюстрация към Пътеводител на галактическия стопаджия

Водещ на рубриката „Ревю“: Ана Хелс. Текстът участва в Конкурса за авторско ревю на сп. „Сборище на трубадури“. Вижте всички участници в конкурса.

 

[starrater tpl=45 read_only=1]

 

Пътеводител на галактическия стопаджия

от Диана Петрова

 

Това е книга, в която се сбъдват най-песимистични картини, разказани в един изключително хумористичен вариант. Без претенции за някакви дълбоки философски прозрения, без рецепти за по-добър живот, без готови съвети и клиширани мъдрости, „Пътеводителят“ изправя човешкото срещу бездушното, бюрокрацията, ненужното. Фантастичното в книгата не е нито красиво, нито грозно, а по-скоро смешно и нелепо.

Идеята за „Невероятното“, но не и невъзможно, е водеща в целия роман. В него се срещаме с най-невероятни създания, невероятни ситуации, невероятни места.

Земята е унищожена от най-бездарните същества във Вселената. Спасяват се само две човешки същества и две бели мишки, благодарение на „Невероятното“. Започва странстването из Галактиките и времето. След поредица от чудни приключения оцелелият човек се завръща в миналото на Земята, за да открие слабостите на Дарвиновата теория и болезнената и изненадваща истина за произхода на планетата и човечеството.

Президент на Галактиката – нехранимайко, купонджия и крадец; галактически стопаджии; депресиран робот; животно, което иска да бъде изядено; невероятностен космически кораб; изработване на планети по поръчка, полезни за дъвкане хавлии – това са част от персонажите и случките, които присъстват в книгата.

В романа е зададен и „вечният“ въпрос – за смисъла на съществуването, Вселената и всичко останало. Впечатляващото обаче е, че е даден и отговорът! Отговор, който е толкова точен и конкретен, че е направо… невероятен!

Самият „Пътеводител“, на който е наречена книгата, е най-полезната вещ на галактическия стопаджия. В този наръчник със съвети и статии той може да открие всички важни за него неща.

Написана в привидно лековат тон, изобилстваща с комични ситуации, макар и фантастична, това е книга, която разказва за онези неща от битието, които със своето безсмислие, ни ядосват всеки ден.

Някои хора се влюбват в романа веднага, други се забавляват с хумористичния стил, трети се опитват да вникнат по-дълбоко, четвърти са направо ядосани. Каквито и чувства да предизвиква книгата, със сигурност не оставя никого равнодушен!

 

Прочетете всичко за конкурса.

 

Корица на Пътеводител на галактическия стопаджия, от Дъглас Адамс

Пътеводител на галактическия стопаджия, от Дъглас Адамс

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.