Кино | Телевизия

Дред (2012)

Илюстрация към Дред (2012)

Дред (2012)

Dredd (2012)

 Dredd
(2012) on IMDb

Жанр: научнофантастичен екшън.

Режисьор: Пийт Травис.

Сценарист и продуцент: Алекс Гарланд.

Участват: Карл Ърбан (Съдия Дред), Оливия Търлби (Съдия Андерсън), Лина Хийди (Ма-Ма) и др.

Снимка на Карл Ърбан

История: „Ма-Ма не е законът. Аз съм законът.“

Осемстотин милиона души живеят в руините на стария свят и мегаструктурите на новия. Само едно нещо се бори за ред в хаоса: съдиите.

Съдия Дред е служител на закона с властта на съдия, съдебен заседател и екзекутор в необятния, дистопичен метрополис Мега Сити 1, който се простира сред постапокалиптичната земна пустош. Дред и неговият партньор, новоназначената Съдия Андерсън, са принудени да въведат ред в двестаетажен небостъргач, като се изправят пред свирепия главатар на могъщ бандитски клан – бившата проститутка Ма-Ма, която е превърнала сградата в свое царство.

Любопитни факти: 1. Въпреки, че за времето на прожекциите си „Дред“ не успява да възвърне своя бюджет от 45 милиона долара, филмът придобива култов статус. 2. Независимо че във филма очите на Съдия Дред през цялото време остават скрити под полицейската каска, критиците оценяват високо брадичката на Карл Ърбан и я наричат „особено впечатляваща“.

Снимка на Оливия Търлби

Впечатление: Пулсиращ или разбиващ саундтрак в точните моменти, тежко въоръжение, сурова справедливост. Най-после отново ни показват филмов хакер, който знае как да използва Юникс/Линукс, но въпреки това не е всемогъщ. Класически фантастичен екшън в постапокалиптичен свят. Естетически издържано, но брутално насилие. Рядко, но забележимо присъствие на сух хумор. Загадъчната Оливия Търлби се справя отлично с портрета на новобранеца (и мозъчен мутант) Съдия Андерсън, а токсичното излъчване на Лина Хийди – от позеленелите от немара зъби на Ма-Ма до характерния презрително-предизвикателен поглед на актрисата – прави толкова по-удовлетворителен изхода от финалната конфронтация между двете страни в конфликта. Отличен булеварден сайфай.

Оценка: 7/10