Бюлетин

Български писател с шанс за награда „Небюла“

Илюстрация към Български писател с шанс за награда „Небюла“

На снимката: Хараламби Марков

Български писател с шанс за награда „Небюла“

Разказът „The Language of Knives“ на Хараламби Марков е първото произведение от български писател, което е сред предложенията за номинациите за престижната награда „Небюла“. В началото на тази година „The Language of Knives“ беше купен и публикуван на сайта на най-голямото издателство за фантастика в света – Tor. В момента тече процедура по набиране на предложения за номинации във всички категории на наградата и разказът на Марков е сред десетте предложения, събрали най-много гласове. Зад него са разкази на Кели Линк, Кен Лиу и София Саматар (разкази от които сме публикували и в „Сборище на трубадури“).

Наградите „Небюла“ се връчват всяка година на най-добрите произведения във фантастичните жанрове. За тях гласуват членовете на Асоциацията на писателите на научна фантастика и фентъзи в Америка (SFWA), а сред наградените са имена като Франк Хърбърт, Артър Кларк, Урсула Ле Гуин, Робърт Силвърбърг и др.

Хараламби Марков е публикувал разкази и рецензии в редица антологии и електронни издания. Той е и единственият българин, участвал в знаковите за жанра семинари по творческо писане Clarion, където е бил напътстван от Джеф Вандермиър. Първият разказ от Хараламби Марков на български се появи на страниците на „Сборище на трубадури“ и екипът ни ще следи с интерес пътя на „The Language of Knives“ към успеха.

В момента авторът работи върху дебютния си роман.

Владимир Полеганов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.