Бюлетин

Български писател с шанс за награда „Небюла“

Илюстрация към Български писател с шанс за награда „Небюла“

На снимката: Хараламби Марков

Български писател с шанс за награда „Небюла“

Разказът „The Language of Knives“ на Хараламби Марков е първото произведение от български писател, което е сред предложенията за номинациите за престижната награда „Небюла“. В началото на тази година „The Language of Knives“ беше купен и публикуван на сайта на най-голямото издателство за фантастика в света – Tor. В момента тече процедура по набиране на предложения за номинации във всички категории на наградата и разказът на Марков е сред десетте предложения, събрали най-много гласове. Зад него са разкази на Кели Линк, Кен Лиу и София Саматар (разкази от които сме публикували и в „Сборище на трубадури“).

Наградите „Небюла“ се връчват всяка година на най-добрите произведения във фантастичните жанрове. За тях гласуват членовете на Асоциацията на писателите на научна фантастика и фентъзи в Америка (SFWA), а сред наградените са имена като Франк Хърбърт, Артър Кларк, Урсула Ле Гуин, Робърт Силвърбърг и др.

Хараламби Марков е публикувал разкази и рецензии в редица антологии и електронни издания. Той е и единственият българин, участвал в знаковите за жанра семинари по творческо писане Clarion, където е бил напътстван от Джеф Вандермиър. Първият разказ от Хараламби Марков на български се появи на страниците на „Сборище на трубадури“ и екипът ни ще следи с интерес пътя на „The Language of Knives“ към успеха.

В момента авторът работи върху дебютния си роман.

Владимир Полеганов