Нови книги

Станция Единайсет, Емили Сейнт Джон Мандел

exlibris-station_eleven_highlight-620x900

Станция единайсет

Дата на публикуване 23 септември 2015

Превод Борислав Стефанов

Корица Николай Пекарев

ISBN 978-619-7115-22-2

 

…защото да оцелееш не е достатъчно…

Ден първи

Известен актьор играе Крал Лир в Торонто. Същата вечер грузинският грип избухва като неутронна бомба над цялата планета. Според новините загиват над 99 процента от населението.

Две седмици по-късно

Цивилизацията се срива. Държавите угасват град по град.

Двайсет години по-късно

Здрач в изменения свят, представление на „Сън в лятна нощ“ на паркинг. Пътуващата симфония обикаля в района на Големите езера, където изнася концерти и поставя Шекспирови пиеси за оцелелите. По това време животът в малките изолирани селища е сравнително спокоен. Но дори сега има причини членовете на Симфонията да ходят въоръжени.

Станция Единайсет

Като се движи напред-назад във времето – от бляскавите години преди срива, през мъчителния му процес, до по-кротките времена две десетилетия след него – „Станция Единайсет“ разкрива съдбата и мислите на оцелелите и на загиналите, на младите, които едва помнят стария свят и на онези, които не са доживели да видят края му. Вълнуващ, необикновен, дълбоко затрогващ и красиво написан роман, който описва копнежа за нещо повече от простото оцеляване, повдига въпроси за изкуството, славата и връзките с другите хора, с чиято помощ можем да се справим с всичко – дори с края на света.

 

Дълбоко меланхолична, красиво написана и прекрасно елегична… Книга, която дълго ще помня и към която ще се връщам.

– Джордж Р.Р. Мартин

 

Хипнотизираща.

–Booklist

Прочетете повече за „Станция Единайсет“ от Емили Сейнт Джон Мандел