Бюлетин

Янчо Чолаков с награда на международния фестивал „Аелита“

Илюстрация към Янчо Чолаков с награда на международния фестивал „Аелита“

На тазгодишния международен фестивал „Аелита“ българският писател фантаст Янчо Чолаков спечели награда за Произведение на годината, публикувано в списание „Уральский следопыт“, в категорията Хумористична фантастика с разказа „Как боговете се срещнаха със…“ („Как боги встретились с…“, в превод на руски от вече покойния Христо Граматиков).

Разказът е част от авторския сборник на Чолаков „Историята на Самотния редник“ (издателство Офир, 1995), а превода на руски можете да прочетете в самото списание (бр.11/2015): „Как боги встретились с…“

Международният фестивал „Аелита“ е учреден през 1981 год. от журнала институция „Уральский следопыт“. Сред лауреатите на фестивалната награда „Аелита“ са писатели като Генадий Прашкевич, Кир Буличов, Сергей Лукяненко и др. Сред останалите наградени за Произведение на годината, които се излъчват след допитване до читателите – съответно за категориите Научна фантастика и Фентъзи – са Фома Тутуров („Москва, автозагрузка“) и Екатерина Белоусова („Прах“).

„Наградата е абонамент за една година на „Уральский следопыт“. Смятам да даря броевете на библиотеката, в която работя, Бургаската регионална“ – каза Чолаков, когато се свързахме с него. Запитан как се чувства след признанието, той отговори: – „Намирам се в рядко уравновесено разположение на духа. Първия си конкурс спечелих още в 1988 г. и тогава ми растяха криле, сега ползвам тези криле, за да оставам над нещата.“

Наградите са връчени на 20 май тази година, но поради пропуск в организацията информацията за „Произведение на годината“ беше публикувана едва на 13 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.