Бюлетин

Янчо Чолаков с награда на международния фестивал „Аелита“

Илюстрация към Янчо Чолаков с награда на международния фестивал „Аелита“

На тазгодишния международен фестивал „Аелита“ българският писател фантаст Янчо Чолаков спечели награда за Произведение на годината, публикувано в списание „Уральский следопыт“, в категорията Хумористична фантастика с разказа „Как боговете се срещнаха със…“ („Как боги встретились с…“, в превод на руски от вече покойния Христо Граматиков).

Разказът е част от авторския сборник на Чолаков „Историята на Самотния редник“ (издателство Офир, 1995), а превода на руски можете да прочетете в самото списание (бр.11/2015): „Как боги встретились с…“

Международният фестивал „Аелита“ е учреден през 1981 год. от журнала институция „Уральский следопыт“. Сред лауреатите на фестивалната награда „Аелита“ са писатели като Генадий Прашкевич, Кир Буличов, Сергей Лукяненко и др. Сред останалите наградени за Произведение на годината, които се излъчват след допитване до читателите – съответно за категориите Научна фантастика и Фентъзи – са Фома Тутуров („Москва, автозагрузка“) и Екатерина Белоусова („Прах“).

„Наградата е абонамент за една година на „Уральский следопыт“. Смятам да даря броевете на библиотеката, в която работя, Бургаската регионална“ – каза Чолаков, когато се свързахме с него. Запитан как се чувства след признанието, той отговори: – „Намирам се в рядко уравновесено разположение на духа. Първия си конкурс спечелих още в 1988 г. и тогава ми растяха криле, сега ползвам тези криле, за да оставам над нещата.“

Наградите са връчени на 20 май тази година, но поради пропуск в организацията информацията за „Произведение на годината“ беше публикувана едва на 13 юли.