Бюлетин

Прием на ръкописи, март 2019

„Червената херинга“, разказ от Иван Иванов

Скъпи автори,

Открито е приемането на ръкописи на разкази за публикация в списанието за март 2019 година.

Към „Важни въпроси и отговори“ има добавки в сравнение с предходния месец, така че се запознайте и с тях. В сравнение с февруари минималният обем страници е увеличен, уточнили сме файловите формати, които приемаме, и експериментално даваме думата не само на писателите, но и на читателите (вж. по-долу).

Няма ограничения в жанра, тематиката и стилистиката. Обем – от 12 до 30 стандартни страници (1800 знака с интервалите = 1 стандартна страница). Не изрязвайте или добавяйте, за да се вместите; една-две страници повече или по-малко са в допустимите граници на търсения обем. Приемът е открит до 12 март. 2019 год., 23:59 ч. Ръкописите трябва да са във файлов формат DOCX, ODT, RTF или TXT. За всеки открит прием преглеждаме само по един разказ от автор. Ръкописът Ви ще бъде прочетен и ще Ви бъде отговорено до десет дни след получаването му. Ако отговаря на търсеното от списанието, ще бъде публикуван в рамките на март.

Възможно е датите за открит прием на разкази за съответния месец да варират. Ако не успеете да изпратите навреме или разказът Ви не отговаря на търсеното от „Сборище на трубадури“, не се тревожете, защото винаги можете да опитате отново.

Ръкописите адресирайте до редакционния ни имейл.

 

Скъпи читатели,

Съставителите на списанието ще се радват да научат какви мисли са породили у вас досега публикуваните разкази (както и тези, които ще публикуваме в бъдеще). Писмата си по този повод изпращайте отново до редакционния имейл на „Сборище на трубадури“ и ще се постараем да публикуваме, цитираме или споменем най-доброто от тях в следващия месечен анонс за открит прием на разкази за редовна публикация в списанието. Имайте предвид, че вероятно няма да обърнем внимание на ваши коментари в социални мрежи или на открити писма, адресирани до нас, но публикувани в други сайтове. Технически е почти невъзможно да обхванем пълноценно всеки аспект на такъв вид комуникация с нас. Също така – ако не публикуваме или не цитираме писмото ви до нас, това не означава, че ви цензурираме. Целта ни е да получим обратна връзка от вас, следователно можете да изразявате свободно мнението си и то ще бъде прочетено.

 

Важни въпроси и отговори

Ще получа ли хонорар, ако публикувате разказа ми?

Не.

Ще редактирате ли разказа ми?

При предложения от наша страна за редакции по текста ще имате възможността да ги одобрите или правото да ги отхвърлите.

Това някакъв конкурс ли е?

Не.

Как стои въпросът с авторското право върху разказа ми?

Надяваме се разказът Ви да остане в сайта на списанието до една година след публикуването му. Ако след изтичането на този срок желаете разказът Ви да бъде свален, ни известете и ще го направим. Правото, което ни давате – да публикуваме разказа Ви в сайта на сп. „Сборище на трубадури“ – не е екслузивно, което означава, че запазвате пълните си авторски права за паралелната му публикация и на други места. За повече подробности в такива случаи вижте следващия отговор.

Разказът ми вече е публикуван на друго място (електронно, аудио, видео, хартия, поставян е на сцена). Може ли да Ви го изпратя за публикация?

Ако всичко е наред с правата за публикацията му при нас – да. Ако ще натъжи досегашния му издател или искате да го има „на още едно място“ – не го правете: и в двата случая разказът Ви ще стане по-малко уникален и е по-вероятно да отегчи двойно повече хора. Другите случаи, като предстояща публикация на разказа във Ваш авторски сборник или предишна публикация на разказа Ви в Световно Неизвестните Ви Блог или Фейсбук Акаунт, са окей – да, изпратете ни го.

Какъв вид фантастични разкази търсите?

Търсим фантастични разкази в третото значение на думата. Написали сте фантастичен криминален, социално-психологически или научнофантастичен (и т.н.) разказ? Изпратете ни го.

Мога ли да Ви изпратя повече от един разказ?

Можете, но няма да прочетем нито един. Изпращайте само по един разказ за съответния открит месечен прием.