Бюлетин

Над 100 уникални находки от историята на Созопол/Аполония

уникални експонати
Снимки: Стефан Рангелов, Николай Марков

 

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ повече от 100 експоната от праисторията до Средновековието са подредени на фона на 20 архивни и нови географски карти.

В продължение на месец Централното фоайе на сградата е дом за повече от 100 уникални експоната от различни етапи в историческото развитие на Аполония/Созопол и копия на 20 уникални географски карти, част от които са от колекцията на Библиотеката. Изложбата е част от дългосрочен проект за събиране на картографски изображения на древния черноморски град по идея на покойния виден созополчанин проф. Божидар Димитров. Сега, вече в завършен вид, тя е обогатена и превърната в част от постоянната експозиция на създадения с негово участие Общински културен институт „Музеен център“ – Созопол.

Посетителите в Библиотеката ще могат да видят изложбата, съчетаваща археология и картография, през погледа на нейните създатели д-р Стефан Пейков, Димитър Недев, подп. д-р Мариан Марков – главен инженер на Военно-географския център – Троян, и майор Дочо Николов – зам.-началник сектор „Полиграфия“ в същата институция. Включени са непоказвани образци на българската военна картография – от създаването ѝ до последното аерофотозаснемане на крайбрежието на Созопол, извършено през 2016 г. Това се прави за пръв път със специалното разрешение на министъра на отбраната. Освен чрез картографските архиви Военно-географската служба представя Созопол и с най-новата въведена в употреба от 1 януари 2019 г. Държавна топографска карта в мащаб 1:25 000, както и в карти, изработени по стандартите на НАТО в мащаби 1:50 000 и 1:250 000.

Изложбата е подредена в няколко модула, които очертават основните посоки на наличния картографски материал, на направените археологически проучвания и на перспективите пред издирването и съхраняването на културно-историческото наследство на Созопол: Те обхващат следните теми:

– Аполония в ранните картографски свидетелства;
– Аполония и началото на модерната европейска картография;
– Созопол в променената представа за Балканите и Черноморието;
– Созопол в европейските военно-административни представи за Балканите;
– Созопол преди и след Руско-турската война 1877–1878 г.;
– Созопол в картния фонд на Военно-географската служба и „ГЕОПАН“

витрина с археологически находки
Част от експонатите в изложбата, които представят периода от праисторията до Средновековието

На фона на картите и информационните табла в десет витрини са подредени археологически находки от керамика, метал, камък и др., разкрити при проучвания на древна Аполония. Изключителен интерес предизвиква мраморният реликварий, разкрит през лятото на 2010 г. от екипа на проф. Казимир Попканстантинов. Според разчетените надписи учените предполагат, че в ковчежето са били поставени мощи на св. Йоан Кръстител.


Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“
ще бъде домакин на изложбата от 2 април до 2 май 2019 г.