Бюлетин

Отговор на Въпрос 2 от Кръг 2 от Играта на въпроси и лова на отговори

Союзмультфильм

 

trubadurs.com/pop-quiz

Въпрос 2 от Кръг 2

Сега е модерно в историите да има силен женски персонаж и от тази гледна точка тя изпреварва времето си. Има две рождени години. Сигурната е 1965-а. Несигурната е между 2065-а и 2080-а, но пък е безспорно, че е зодия Скорпион. Майка ѝ е архитект, а баща ѝ (сред много други дейности) – директор на зоопарк. Тя е висока, със спортна фигура. По характер е импулсивна, находчива и предприемчива. Пътува много и по време на пътуванията си минава през различни премеждия. Милениълите я познават слабо, но хиляди, а може би и милиони са израснали с нейния образ от книги, комикси, анимационни и игрални филми и сериали. Коя е тя?

Отговор

Алиса Селезньова.

Кадър от филма „Тайната на третата планета“

Героинята на писателя Кир Буличов е позната у нас не толкова от книгите, колкото от някои анимационни филми от 80-те години и най-вече от игралния сериал „Гостенка от бъдещето“. Може би на фона на лъскавите холивудски продукции сериалът днес не изглежда много впечатляващо, но за времето си е много популярен сред децата в СССР и другите страни от социалистическия блок. Актрисата Наталия Гусева, която изпълнява ролята на Алиса, получава толкова много писма, че пощенския клон в нейния район има специална стая, където те се съхраняват и се извозват с автомобил до дома ѝ.

На картата може да видите от кои населени места са участниците с верен отговор. Любопитна подробност е, че в този кръг градът с най-много познали не е София, а Бургас. Много добре се представят още Русе и Ботевград.