Бюлетин Нови книги

Нови фантастични книги: 02/2022

 

Представяме ви новите и предстоящи фантастични заглавия към февруари 2022 г.

Рубриката води Диана Петрова. За контакти

 

Какво ново на книжния пазар през следващите седмици и дори месеци? Има ли нови български книги с фантастични елементи? Кои са задължителните заглавия? Пропуснахме ли нещо? Пишете ни на пощата или в коментарите!


 

„Тез бурни чувства“ от Клоуи Гонг

Издателство: „Егмонт“

 

„Тез бурни чувства“ от Клоуи Гонг
Тез бурни чувства

1926-a година.

Шанхай тъне в разврат и кръв, пропита по улиците на града. Две банди воюват за надмощие и предизвикват хаос. В центъра му е 18-годишната Жулиет Кай, която заема мястото си като наследница на Аления клан – престъпна мрежа, за която нарушаването на закона е ежедневие. Единствените им съперници за властта са Белите цветя – заклетите им до живот врагове.

Техният лидер е Рома Монтагов, първата любов на Жулиет. Предателството му обаче превръща обичта ѝ в омраза.

Докато бандите продължават да враждуват, шепот пълзи из улиците на Шанхай. Думи, казани на един дъх, за чудовище, скрито в сенките. За лудост, разпространяваща се като зараза, и смърт, дебнеща зад всеки ъгъл.

Жулиет и Рома трябва да се съюзят срещу опасността, надвиснала над града. Не го ли направят… ще загубят всичко, за което са воювали.


 

„Кажи на пчелите, че си отидох“ от Диана Габалдон

Издателство: „Pro Book“

Изтеглете PDF ОТКЪС

 

„Кажи на пчелите, че си отидох" от Диана Габалдон
Кажи на пчелите, че си отидох

Поредицата „Друговремец“ отбеляза 30 години от издаването на първата част, а деветата книга беше очаквана от феновете си цели седем години! Публикувана през ноември 2021 тя се изкачи до върховете на класациите в САЩ само за няколко седмици, а по-малко от три месеца по-късно излиза и в България. Книгата е с внушителните 1484 страници, но се чете на един дъх!

Предстои излизането на пазара на деветата книга от поредицата .

Миналото може да изглежда като най-безопасното място… Но това е и най-опасното време да си жив…

Джейми Фрейзър и Клеър Рандал бяха разделени от Якобитското въстание през 1746 г. и им отне двадесет години, за да се намерят отново. Сега Американската революция заплашва да направи същото.

Вече е 1779 г. и най-накрая Клеър и Джейми се събират отново с дъщеря си Бриана, нейния съпруг Роджър и децата им, за да заживеят заедно във Фрейзърс Ридж. Да събереш семейството си на едно място е мечта, която Фрейзър са смятали за невъзможна. И все пак…

Последиците от войната се усещат дори в пущинака на Северна Каролина. Напрежението в колониите е голямо и чувствата се нагорещяват.

Джейми знае, че не всички от заселниците му са предани и няма да отнеме много време, докато войната застане на прага му.

Бриана и Роджър имат свои собствени притеснения. Изглежда, че заплахите, провокирали бягството им от двадесети век, все пак могат да ги застигнат и в миналото. Понякога те се съмняват дали поемането на риск с опасностите от 18 век – сред тях болести, глад и предстояща война – наистина е по-сигурният избор за семейството им.

Не толкова далеч, младият Уилям Рансъм все още се примирява с откриването на истинската самоличност на своя баща – и, следователно, на своята собствена. Лорд Джон Грей трябва да възстанови разбирателството със сина си и брат си, да се опита да спаси приятелството си с Джейми и да запази доброто си име и честта си.

Междувременно Войната за независимост пълзи все по-близо към Фрейзърс Ридж. И след като семейството най-накрая е заедно, Джейми и Клеър са изправени пред най-големия залог в живота си.


 

„Пандора“ от Сюзън Стоукс-Чапман

Издателство: „Кръг“

„Пандора“ от Сюзън Стоукс-Чапман
Пандора

В този красив исторически роман една загадъчна древна ваза ни разхожда из лондонските улици на XVIII век, за да ни отведе чак до зората на сътворението.

Пандора Блейк е млада бижутерка и дъщеря на антиквари, останала сирак след трагичен инцидент. Тя наследява от родителите си любовта към древните предмети и вкуса към изяществото, но магазинът им получава чичо ѝ, който бързо го погубва, като заменя автентичните антики с евтини фалшификати. Ето защо появата на огромна гръцка ваза, скрита в мазето, е истинска изненада!

Любопитството на Пандора е достойно за името ѝ. С помощта на младия учен Едуард Лорънс тя се заема да изследва древния предмет и двамата се изправят не само пред тайните му, но и пред трепетите на сърцата си. Около старинната ваза сякаш витае особена енергия и всеки, който се докосне до нея с нечисти намерения, бива сполетян от беда. Дали това е просто съвпадение? Къде е границата между наука и суеверие, мит и реалност?

Красиво изваян роман, преплитащ зората на човешката история и най-древното чувство на света – любовта! Дебютният роман „Пандора“ на британската писателка Сюзън Стоукс-Чапман рисува жива картина на Лондон от края на XVIII век, повежда ни из древногръцката митология чак до сътворението на света, за да ни срещне със загадка, която излиза от страниците на книгата и остава в нас завинаги.

 

„В дебютния си роман Сюзън Стоукс-Чапман създава завладяващ разказ, в който тайните от миналото се разкриват постепенно и изкусно.“

Съндей Таймс

„Великолепна история, която ни потапя в гледките, звуците и миризмите от джорджиански Лондон, докато смелите главни герои се впускат в тайните на антична гръцка ваза. Отлично четиво с богати описания, динамика и поетичен език.“

Дейли Експрес

„Романтична, напрегната и красиво написана, „Пандора“ е истинска наслада.“

Дейли Мейл

 

Сюзън Стоукс-Чапман (1985) е бакалавър по английска литература и магистър по творческо писане. През 2020 година предварителният ръкопис на „Пандора“ влиза в краткия списък на наградата за художествена литература „Луси Кавендиш“, както и в дългия списък на приза за романи „Бат“. През януари 2022 книгата се превръща в исторически роман на месеца на „Съндей Таймс“.


 

„Констанс“ от Матю Фицсимънс

Издателство: „Обсидиан“

 

„Констанс" от Матю Фицсимънс
Констанс

Превод: Надежда Розова

Дата на издаване: март 2022 г.

ISBN: 978-954-769-531-3

 

Някъде в близкото бъдеще напредъкът в медицината и квантовите компютри превръщат човешкото клониране в реалност. Върховният лукс – да измамиш смъртта – вече е достъпен за богатите. За противниците на клонирането обаче това е престъпление срещу природата. А за младата Констанс Дарси – Кони, която получава свой клонинг като подарък от покойната си леля – е истински кошмар.

Нещо се обърква след поредното рутинно прехвърляне на данни от съзнанието на Констанс, съхранявано за неизбежния преход. Кони се събужда в клиника осемнайсет месеца по-късно. Последните ѝ спомени са заличени. Оригиналът на личността ѝ е унищожен. Ако е вярно, какво е тя тогава?

Тайните на новия озадачаващ живот на Кони са заровени дълбоко. Как и защо е умряла – още по-дълбоко. За да разбули истината, Констанс възстановява последните няколко дни, които помни, и пътят ѝ се пресича с този на детектив, заинтригуван също като нея. А тя има нужда от довереник, докато бяга, защото едно е ясно: Кони е мишена. Ще я убиват отново и отново.

Смразяващо и изящно четиво за същината на човешката природа.

Романът е сред номинираните за най-добър роман в жанра „Научна фантастика и фентъзи“ в „Гудрийдс“.

Най-добра книга на месеца в „Амазон“ в раздела „Научна фантастика и фентъзи“.

 

„В този актуален трилър интригуващите следи, заплетените мотиви и променливите разбирания за истината обгръщат проблеми като взаимовръзката между парите и властта, правото на живот и разбирането за личност. Фицсимънс вдига високо летвата с новия си роман.“

„Пъблишърс Уийкли“

„Изключително умна и високо концептуална антиутопия.“

Къркъс Ривюс

„Изпълнен с високотехнологични изненади и етични дилеми, този изобретателен трилър вибрира от наелектризираното вълнение като най-добрата научна фантастика от 50-те години на ХХ век.“

Том Нолан, „Уолстрийт Джърнъл“

„В дебатите около клонирането в „Констанс“ отекват редица наши съвременни проблеми: скептицизмът към науката, радикалното недоверие към хората с различно мнение, теории на конспирацията.“

Сара Лайъл, литературен критик, „Ню Йорк Таймс“


 

„Зовът на вълка“ от Антъни Райън

Издателство: „Бард“

 

„Зовът на вълка“ от Антъни Райън
Зовът на вълка

Книга първа от поредицата „Острието на гарвана“.

 

Вейлин Ал Сорна се завръща!

„Кръвна песен“ – първа книга от поредицата „Сянката на гарвана“ – превзе с щурм света на фентъзито. Сега сагата продължава със „Зовът на вълка“, която слага начало на нова история, пълна с яростни битки и епични приключения.

Мирът никога не трае дълго. Вейлин Ал Сорна е жива легенда и името му се знае из цялото Кралство. Неговото водачество е съборило империи, неговият меч е спечелил тежки битки – а неговата саможертва е победила зло, по-ужасно от всичко, което светът някога е виждал. Той е спечелил множество титли, само за да се откаже от заслужената си слава в името на спокоен живот в северните предели на Кралството.

Ала от другата страна на океана пристигат слухове за армия, наречена Стоманената орда, предвождана от човек, който смята себе си за бог. Вейлин няма желание да води нова война, но когато научава, че Шерин – жената, която е изгубил много отдавна, е попаднала в ръцете на Ордата, решава да се изправи срещу тази могъща нова заплаха.

Героично епично фентъзи за феновете на Робърт Джордан и Джордж Р. Р. Мартин, в което ще намерите всичко – древна магия, безскрупулни интриги, враждуващи лагери и кървави битки. Велико!


 

„Призраци в библиотеката“ от Васил Загоров

Издателство “Ерго“

 

„Призраци в библиотеката“, от Васил Загоров
Призраци в библиотеката

Този сборник с фантастични разкази е посветен на три житейски и професионални увлечения – книгите, библиотеките и фантастиката. Същевременно „Призраци в библиотеката“ намира центробежната си сила в противоречията. В него ще откриете дълги и къси разкази, весели и тъжни сюжети, произведения, които да те накарат да се замислиш и такива, които да ти помогнат да се отпуснеш. Тази противоречивост се засилва и от многообразието на наративите – научна фантастика, фентъзи, утопия, антиутопия, алтернативна история, пародия, като понякога тези жанрови форми са смесени дори в рамките на конкретен сюжет. Книгата разказва истории за библиотекари, издатели, музейни работници, учени, чиито първоначални обекти на подражание са събирани по време на научните пътувания на автора в страната и чужбина. И все пак, ако някой се припознае в чертите на определени герои и сюжетни линии, да знае, че жестоко се е объркал.

Книгата е от поредицата „Нулева зона“.


 

„Смъртта е занимание самотно“ от Рей Бредбъри

Издателство: “Сиела”

 

„Смъртта е занимание самотно“ от Рей Бредбъри
Смъртта е занимание самотно

„Смъртта е занимание самотно” е една от най-зрелите и завършени творби на великия американски писател Рей Бредбъри. Близо четиридесет години след публикуването ѝ българският читател може отново да ѝ се наслади в чудесния превод на Жени Божилова.

 

Художник на корица: Дамян Дамянов

 

Мъгливо градче в щата Калифорния, където времето е спряло. Тук влакчето от лунапарка прилича на заспал динозавър, червен трамвай искри на завоите, петролните сонди стенат на брега. Тук мъртвец е открит в потопена клетка, приютявала някога лъвове.

В една дъждовна нощ млад, емоционален писател среща Смъртта, а след това нейното фатално присъствие го преследва навсякъде. Един по един негови приятели – странници и самотници – падат под нейната безпощадна ръка. Никой не вярва, че сериен убиец броди из улиците. А дали самото градче не става жертва на бясно летящото модерно време?


 

„Без паника“ от Нийл Геймън

Издателство: “Сиела”

 

„Без паника“ от Нийл Геймън
Без паника

„Всичко в тази книга е унищожително вярно – с изключение на дреболиите, които не са“ – казва Дъглас Адамс при излизането на „Без паника“, пълната история за неговия необикновен живот и творчество, написана от (тогава още не особено) славния Нийл Геймън.

„Всичко в тази книга е унищожително вярно – с изключение на дреболиите, които не са“ – казва Дъглас Адамс при излизането на „Без паника“, пълната история за неговия необикновен живот и творчество, написана от (тогава още не особено) славния Нийл Геймън.

Преведена по последното преработено издание на книгата, което включва късните проекти на Адамс до момента, в който той си взе последно сбогом с нашата почти безобидна планета, „Без паника“ е забавно и вдъхновено описание на живота и заниманията на големия писател, автор на една от най-интересните идеи в историята („избълбукала в ума му съвсем спонтанно насред една поляна в Инсбрук“) – тази за „Пътеводител на галактическия стопаджия“. Идея, на която бе писано да се превърне в глобален културен феномен под формата на радиосериал, книжна трилогия от пет части, пиеси, телевизионни поредици, почти филм, мюзикъл, компютърни игри, откъси върху хавлии и какво ли още не.

„Прекарвах много време пред пишещата машина в чудене какво да пиша, късах листове и всъщност така и нищо не написвах“, казва Адамс. Това качество – да не пише – ще стане характерен белег на по-късното Дъгласово творчество, допълва Геймън, докато подробно проследява какво прави големият писател, вместо да пише. А именно – какво ли не, почти всичко с изключение наистина да стопира летяща чиния и да се понесе на шеметно пътешествие из галактиката.

Книгата включва също оригиналния синопсис на радиосериала, различни планове за развитието на историите, обяснения на Адамс за имената на героите и окончателния вариант на  „Как да напуснем планетата“ – информация, която става все по-нужна.


„Качестволандия“ от Марк-Уве Клинг

Издателство: “Колибри”

 

„Качестволандия“ от Марк-Уве Клинг
Качестволандия

Добре дошли в Качестволандия – страната на суперкачеството и суперлативите!

Всичко в Качестволандия изглежда като от далечното бъдеще, но всъщност това е нашето най-близко „утре“. Тук цялостната организация на живота е насочена към максималното му оптимизиране: работата, свободното време, взаимоотношенията се ръководят от безпогрешни алгоритми. Компютрите решават какво да купуваме, кого да обичаме, за кого да гласуваме. Така човечеството ще бъде предпазено от непоправими грешки! Но защо у Петер Безработния все повече се усилва чувството, че нещо все пак не е наред? Ако системата е така перфектна, както я представят, защо има дронове, страдащи от страх от летене, и сексроботи, които се борят с ерекционни смущения? Защо машините все повече заприличват на човеци, а хората – на машини? Накъде се е запътил нашият дигитален свят?

Приятно пътуване в бъдещето с „Качестволандия“ – поразително визионерска, плашеща, но забавна дистопична сатира в традицията на Кърт Вонегът, Дъглас Адамс и Джордж Оруел.